Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

07/08/2012 by Johan Kristoffersson

0 comments

Med fjällan i fjällen har Johan laddat för landning och laddning på Östersund Airport, där blöjraggare kan få luft under vingarna.

”Efter Spa i Belgien var jag tvungen att som vanligt skriva race-rapport till teamet. Det är inte någon av mina favoritsysselsättningar. Jag gör hellre armhävningar i en timme, men det är något som måste göras eftersom det är viktigt för utvärdering av racen.”

Annars har det varit några lediga veckor, men mycket fysisk aktivitet vad jag förstår. Du deltog till exempel i den stora triathlon-tävlingen i Arvika och gjorde det bra, men förlorade mot din verkstadskompis Emil Svensson… Kommentar till detta nederlag?

”Jag var lite för feg. Man vet inte hur mycket man ska våga gå på när det handlar om olika grenar. Med mina 90 kilo passar jag inte så bra till löpning, lika väl som det inte finns så många kenyaner som är kulstötare. Men nästa helg är det cykeltävlingen Glafsfjorden Runt. Det passar mig bättre, så där ska jag köra.”

Men först blir det STCC-omstart i Jämtland. Det kanske var för att vänja dig vid fjäll-luft som du åkte till Sälen under semestern… 

”Vi hyrde stuga i Hundfjället jag och Zandra. Det var nästan helt öde där uppe, perfekt för träning och rätt väder för det också. Jag gick och sprang på fjället, åkte rullskidor och cyklade. En av cykelturerna blev dock längre än planerat eftersom det var mer motvind och mer kuperat än jag trodde när jag skulle hem. Men det blev en riktigt bra genomkörare, ha-ha…”

Så värst kuperat verkar det inte vara på Östersund Airport. Vad har du förväntningar på denna nya bana i STCC-sammanhang?

”I och med att det är helt nytt för alla så blir samspelet mellan förare och ingenjör extra viktigt. Det gäller för chauffören att snabbt kunna tala om vad man ska ha mer eller mindre av och för ingenjören att visa fingertoppskänsla. Ska man ha mer av något måste man ju offra något annat och vi kommer inte att ha en chans att testa allt. Till exempel kan det vara svårt att veta asfaltkaraktären och eftersom vi kör med inmärkta däck så blir kvalet första gången vi kör på nya däck. Det blir mycket nytt på en och samma gång. En liten fördel kan jag ha av att ha tävlat på många nya banor i Superstars i år, och att jag får köra ett Porsche-test och ett -kval före STCC, vilket de andra inte gör. Men det är många som är professionella så de hittar nog rätt de också.”

Vad kan man förvänta sig av arrangemanget som sånt, med en ny arrangör på en ny bana i ett nytt område?

” Det verkar spännande. De har mycket på gång där uppe, så jag tror det blir ett riktigt bra arrangemang med fina faciliteter och mycket folk. Norrlänningar brukar ju inte vara rädda för att förflytta sig.  Åker man 30 mil för att köpa mjölk, så kan man säkert hitta till banan också, he-he.

I Porsche-cupen får du ännu en ny motståndare att tampas med, Timmy Hansen, och han fick ju lite coachning av dig under förra veckan. Känns det inte lite konstigt att du, som själv är ganska färsk i branschen, agerar mentor för yngre förare?

”Ha-ha, jo, men det är väl så att en del av de andra har ännu mindre storlek på sina blöjor… Men det är kul att det fortsätter komma till nya förare.”

Vad förväntar du dig i toppstriden i STCC?

”Det märktes före uppehållet att det börjar hetta till. Körningen är inte så passiv och fler är villiga att ta lite risker för att få någon extra poäng. Det kommer nog att bli mer och mer närkontakt. Själv hoppas jag fortsätta med en stabil poängplockning utan att hamna i problem. Jag låter helst de andra brottas med varandra.”

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.