Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

28/05/2015 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan kopierar sig fram till pallen, blir pappa och byter sin första blöja.

"Det blev en mycket speciell tävlingshelg på många sätt. Till att börja med hade vi ju för första gången den här säsongen svårt att hänga med de bästa. Tidigare har vi varit snabbast när vi har fått åka fritt, men nu var jag en och en halv sekund efter på träningen - katastrofalt. Det var inte det minsta fel på bilen eller set-upen utan det var helt enkelt jag som körde för dåligt. Det har inte hänt många gånger i karriären. I normala fall är jag väldigt analytisk av mig och har en plan för hur jag ska ta mig an banan, men den här gången var det bara svart liksom. Jag såg ju direkt jag kom in i depån att Olle och Andreas funderade vad det var för fel på mig när jag hade P13." 

Men trots  detta lyckades du vara med i täten redan när det var dags för första heatet. Hur var det möjligt? 

"Jag vann mitt heat och var tvåa på tid. Har nog aldrig varit så nöjd med en andraplats. Jag startade ju längst ut, fick en riktigt bra start och tog jokern direkt. Därefter kom jag ut ganska nära Heikkinen och Foust och eftersom jag visste att de hade varit snabba på träningen så tittade jag hur de körde och så gjorde jag precis som de." 

Fungerar det verkligen att titta framåt och kopiera ett par medtävlare.  

"Det kanske inte är svårare än så att köra rallycrossbil, ha-ha..."  

Bra resultat under första dagen, men helgen skulle ta en ny speciell vändning framåt kvällen. 

"Zandra ringde och berättade att 'vattnet hade gått'. 'Jaha', sa jag, men just då var vi inne i ett intensivt prat om vad vi skulle göra för att få upp bättre pace, så jag sa att vi får höras lite längre fram. När jag hade lagt på så berättade jag för de andra i teamet att vattnet hade gått och då sa alla som fattar bättre att 'då är det ju dags snart'. När jag ringde upp Zandra igen så stod hon och tankade bilen och var på väg till BB tillsammans med sin mamma och bror."  

Du funderade aldrig på att avbryta tävlingen? 

"Jo, jag tänkte flyga hem direkt, men vi visste ju inte hur snabbt det skulle gå och om jag skulle hinna tillbaka till England. Med facit i hand så hade jag inte hunnit ändå. Jag sov i alla fall inte så bra den natten, fick några meddelanden från svärmor och visste att det var på gång. Halv elva på förmiddagen kom ett meddelande om att han snart skulle födas, men sedan blev det tyst. Den kvartens väntan kändes som tre dygn. Precis före vår warm-up pratade jag med svärmor Christina och fick veta att jag hade blivit pappa för första gången och att barnet och mamman mådde bra. Sedan la jag på, lämnade ifrån mig telefonen, drog på mig hjälmen och gick ut och var snabbast på warm-upen." 

Det låter som en osannolikt bra insats i det läget. 

"Just fokusering är det starkaste vapnet jag har. I det läget visste jag att jag inte kunde påverka det som hände där hemma och då fanns inget annat än att fokusera på tävlingen. Jag försökte också hålla mig i tältet så mycket som möjligt för att slippa alla grattishälsningar och därmed splittrade tankar." 

En andraplats i semifinalen och skickade dig in i finalen som tredje man. 

"Planen var att hänga med Petter och eftersom Mattias tog jokern direkt så slapp jag den uppvaktningen. Petter drog ifrån mig under de första två varven, men sedan tyckte jag att jag matchade honom ganska bra. När jag tog jokern på sista varvet så tog sig även Mattias förbi och jag fick en fight med Bakkerud om tredjeplatsen. Riktigt tufft blev det. Jag stängde dörren på innern och låg ända uppe på curbsen med mina hjul. Då kom han på insidan av banan och försökte öppna en ny dörr. Därmed tyckte jag att det fanns anledning att stänga den också." 

En pallplats efter brist på pace och en förlossning på hemmaplan. Det får ändå ses som godkänt. 

"Det här är ju rallycross i ett nötskal. Tidigare helger har vi halkat på bananskal på fel sätt, när vi har varit värda bättre resultat, men jag sa till mina mekaniker att vi jobbar vidare så kanske vi kan åka bananskal åt andra hållet den här gången och så blev det ju. Det känns riktigt bra att vi kunde stärka vår andraplats i mästerskapet. Många pratar om att jag måste försöka hänga på Petter och se till så att inte han seglar iväg, men jag kan bara fokusera på att göra mitt och kan jag då hålla alla andra bakom så är det bra." 

På måndag morgon var det så dags att åka hem och träffa den nyblivna mamman och den förstfödde sonen. 

"Det blev bil direkt från Landvetter till BB i Karlstad. Det var roligt att få träffa den lille raketen och att få se Zandra igen. Lilleman fick se sitt första F1-race när han var 1,5 dygn gammal, ha-ha. Han har förresten hört mycket motorljud redan, från alla on-board-filmer som jag har legat i sängen och sett under kvällarna." 

Och härmed är du förste blöjbytare... 

"Jag gjorde mitt första byte i morse. Det gick skitbra, bokstavligen... Jag har inget problem med sånt, klarar att tömma toa-tanken i bussen och städar toaletten. Byter man dessutom blöja på ens eget barn så känns det inte alls konstigt." 

Men det blir bara någon dag till att börja med, för nu ska du till Anderstorp och köra Porsche. 

"Just det. Har inte hunnit med att fokusera på det än, men jag måste kolla några on-board-filmer eftersom det är en helt ny bana. Just därför är det skönt att ha det försprång jag har i mästerskapet." 

 

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.