Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

05/06/2015 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan sitter och glor, tar sig an Höljes på nytt sätt och stretchar bromspunkter.

"Det har inte blivit så mycket föräldraledigt än, och bara ett blöjbyte den här veckan, men jag är hemma när jag kan och här i verkstaden när jag måste. Nu längtar man hem för att få träffa den lille. Det är ju inte det att man kan leka med honom än, utan man sitter bara och tittar när han sover. Så har jag aldrig känt förut, en konstig känsla. Vi har bestämt namnet nu. Han ska heta Colin - efter Mc Rae förstås. Colin Björn Kristoffersson, Björn efter Zandras pappa." 

Du fick klara dig utan Colin under tisdagen när det var testdag i Höljes.  

"Vi gjorde ett rejält motortest med Tords och Ole Christians bilar. Det var en del nya saker som skulle testas och man kan väl säga att det behövs ytterligare finjusteringar. Så sett var det mer ett långsiktigt test än något som ska ge omedelbar effekt. Vi testade också att köra med lite andra fjädrar, något som jag har pratat för en del. Totalt sett var det ett bra test. Varje gång man är ute ger det nya erfarenheter. Höljes-banan är alltid gôtt i ordning och den här gången fick jag testa lite nya idéer eftersom man kör den nya bilen på ett annat sätt. Det var förresten fler förare på plats där uppe: Petter, Robin och Ramona." 

Trots all spännande körning i rallycross-VM så var det väl ändå något av en karriärens höjdpunkt i Carrera Cup på Anderstorp under helgen? 

"Det blev ett riktigt omkörningskalas, totalt 30 omkörningar på två heat.  

Dubbelseger från kön. Det är ju helt osannolikt. 

"Ändå är det den där avåkningen i kvalet som jag går och bär med mig. Vi hade fått information om att det fanns olja på banan, så jag visste att fläcken fanns där, men jag såg den inte. På första varvet åkte jag efter Mangs utan problem, men sedan släppte jag en lucka till honom för att få åka själv. När jag kom ner till kurvan så var det en asfaltskiftning och jag såg inte oljefläcken på den nya mörka asfalten. Det låste upp höger fram och då var det kört. Det tog ju lång tid att bärga också så jag fattade att det inte skulle bli någon mer körning." 

Så vad var då planen där bak i kön? 

"Att ta bilen i mål utan större skador och ta sig så långt upp som möjligt. Det var ju svårt med sikten i regnet och sen visste jag att det skulle bli svårt för de andra förarna att se när jag kom stormande bakifrån. Jag ville inte sticka in nosen utan att vara säker på att konkurrenterna såg mig, men man vill ju förbi också så det är en svår avvägning. Ändå var jag uppe i ledning med fyra varv kvar. Jag tror att det gick så fort framåt för att jag kände mig mycket tryggare på regn än vad de andra gjorde." 

I andra racet verkade det ta lite längre tid... 

"Så kände jag också och tänkte att det här blir inte lätt. Jag visste ju att mina däck skulle ta stryk och anade att det skulle bli svårkört i slutet, men de som klagade på dåliga däck efteråt var nog de som hade vårdat sina sämst. Jag försökte åka och kyla mina så gott jag kunde och det funkade. Ändå var det en prestation som krävde att jag låg på 100 % av min kapacitet hela tiden. Jag fick verkligen stretcha bromspunkterna så mycket det gick. Jag bromsade på mig en gång, men då berodde det på att nerväxlingspaddeln fastnade. Det tog någon sekund att få igång den igen. Det är ganska mycket tid i den situationen. Om man sammanfattar kan man väl säga att det fanns fyra saker som gjorde att jag lyckades ta de här segrarna: 1) en perfekt set-up på bilen, 2) Anderstorp bjuder in till omkörningar, det går inte att täcka upp överallt, 3) regn, som jag trivs på, 4) man måste köra hyfsat snabbt också." 

En rejäl urladdning som gav två "omöjliga" segrar. 

"Jag brukar ju vara 'racing-bakis', som jag kallar det, en dag efter tävling, men den här gången var jag seg både söndag och måndag. Och efter testet i Höljes på tisdag så somnade jag i soffan strax efter åtta på kvällen. " 

Då kan det vara bra med en tävlingsfri helg nu. 

"Första helgen hemma på sex veckor. Jag ska bara göra minst möjliga. På tisdag-onsdag är det sedan dags för återförsäljarträff i Malmby." 

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.