Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

13/11/2015 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan får besök, analyserar längdåkning och diskuterar söner.

”Det blev inte så mycket fritid under helgen i Stockholm. På fredag skulle vi in med bilarna på Monster Jam-området och eftersom det var amerikanska arrangörer så var det ett väldigt säkerhetspådrag, snudd på fingeravtryck och ögonscanner innan man fick komma in. På lördag var vi på plats från morron till kväll. Eftersom vi stod nere i kulverterna så såg jag inte så mycket av själva arrangemanget inne på arenan. Vi hade ganska många besök hos oss och en hel del som man kände igen. De som håller på med motorsport dyker ju gärna upp på såna arrangemang, oavsett om det är STCC, rallycross eller Monster Jam. En middag med familjen blev det på lördag kväll och på söndag tog vi ett varv på stan innan vi åkte hem.”

I rallycrossvärlden dök nyheten upp att stjärnskottet Thomas Bryntesson ersätter PG Andersson i Marklund Motorsport i Argentina.

”Roligt. Jag har inte sett jättemycket av honom, men det märks att han har känsla för att köra bil. Eftersom det är en helt ny bana för allihop i Argentina så har han inte den nackdelen heller.”

Bryntesson har ju, precis som du, en bakgrund som elitskidåkare. Det låter ju inte helt logiskt, men finns det en koppling mellan längdskidåkning och rallycross?

”Det kan ju handla om att man har klart för sig att det krävs mycket jobb för att nå dit man vill. Som skidåkare är man beredd att underkasta sig allt det jobb man måste göra för att lyckas. Det där har jag haft med mig till motorsporten, där jag analyserar mycket och lägger ner både jobb och tid inför en tävling. Man kan inte vinna utan förberedelser. Det är sällan det bara studsar rätt i längdåkning. Det är aldrig någon som har vunnit Vasaloppet på ren tur, ha-ha.”

PG sa ju när han lämnade över sin plats att han ville ge chansen till Thomas som, precis som han själv, får kämpa på egen hand för att bygga en karriär. Annars är ni ju många söner i familjestall i rallycrossvärlden. Är det enklare för er som har det i blodet och traditionen?

”Att vi är många söner i sporten kan man hålla med om. Och visst är vi några som har bra förutsättningar, men det handlar ju ändå om att prestera. Sponsorerna är inte villiga att satsa pengar bara för att vi är söner till en tidigare förare. Man måste leverera resultat för att förtjäna sin plats. Och Kevin, Oliver, Timmy, Robin med flera är ju inte helt värdelösa som förare. Sen är det nog så också att sporten ändå var ganska liten tidigare, men har växt mycket nu på sistone och de här föräldrarna har mycket erfarenhet med sig vilket gör att sönerna inte behöver göra om samma misstag som de gjorde. Därför utvecklas vi snabbt. Man kan ju vända på det också. Villeneuve anses väl vara en ganska duktig förare, men han var ju långsammare än alla oss när han kom in i VM-rallycrossen. Fick han då platsen bara för att han har vunnit F1? Det är ju inte helt unikt för rallycross heller. I fotbollen får alla chansen, men ändå blev en sån som Tobias Hysén en toppspelare. Det blev han nog inte enbart för att pappa heter Glenn, utan han var tvungen att prestera på egen hand.”

Alla dessa söner i rallycrossen kommer att kunna beskådas på SVT i fortsättningen.

”Riktigt riktigt bra. Bra för sporten och bra för oss. Publiken behöver inte aktivt söka upp sändningarna på samma sätt och därmed kan vi nå en ny publik. Det underlättar också för oss när vi ska prata med sponsorer.”

Ett par veckor kvar till sista tävlingen och du passar på att vara lite sjuk.

”Jag har fått hörselgångsinflammation i vänster öra. Det är inte öroninflammation, så jag slipper penicillin, men jag har fått droppar. Jag blir trött och sliten för det gör ständigt ont och balansen är helt kass. Jag tror inte jag ska träna på att gå på lina nu. Då ger jag mig inte en ärlig chans, ha-ha. När man har det så här kommer man på att man uppskattar när det inte gör ont hela tiden.”

Bra då att det inte är den stressigaste perioden här i verkstaden.

”Det finns ändå att göra. Vi städar en del och inte bara mitt på golvet utan ända in till väggen, nu när vi har möjlighet. Och så passar vi på att röja lite på utsidan innan snön kommer.”

Och vad fick du för present av Colin på Fars Dag?

”En deo! Och en mössa.”

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.