Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

19/06/2014 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan ser rött, kör 50 i Höljes och sätter segel på cykel.

”Ole-Christian tog körkort idag, en dag efter 18-årsdagen. Bra att han slipper åka tåg hit, även om det fort kan bli så igen om man inte passar sig på vägen. Det vet jag av egen erfarenhet. Jag förlorade körkortet en gång när jag körde 123 km/h på på 120-väg. Det var inte så farligt, tyckte jag, men problemet var att jag hade ett släp efter, he-he.”

Du har ju själv kört upp ett par gånger. Inga problem antar jag.

”Bilkörkortet gick ju bra direkt, men när jag skulle ta lastbilskortet så kuggade jag första gången. Kanske var det inte så konstigt eftersom jag inte hade kört en enda meter med lastbil före första uppkörningen. Jag fick höra att jag inte körde nog miljövänligt och så hade jag visst glömt sätta i färdskrivarkortet. Det var en röd lampa som lyste och jag undrade varför, ha-ha… Men andra gången gick det bra.”

Förra veckan var väl rena festen med tre dagars testande i Strängnäs och Höljes. Och för Ole-Christian blev det jungfrutur med nya Polon.

”Ja, den var klar klockan 5 på morgonen. Klockan sex skulle lastbilen gå mot Strängnäs, så det var en hel timme kvar till planerad avfärd. Det blev några varv på torrt underlag i Härad, men sedan började det regna ganska kraftigt. I stort sett var det en ganska bra dag, även om vi inte hann testa så väldigt mycket. Det bästa var att Ole-Christian inte hade några problem överhuvudtaget med sin nya bil. Att bygga en helt ny bil och inte ha ett enda fel när man rullar ut den för första gången ger i alla fall en stor eloge till dem som har byggt den.”

Därefter bar det av mot Höljes för två nya testdagar.

”Det blev en lång tur med lastbil dit upp, men vi kom fram till slut efter en del om och men. Första dagen i Höljes började också på torrt, men sedan blev det regn fram på eftermiddagen. Det är gôtt att köra på regn också – man kan ju räkna med att en tävlingshelg i Höljes innehåller minst ett heat i regn – men det är svårt att utvärdera resultaten eftersom det sällan regnar lika mycket hela tiden.”

Men du fick en chans till på fredagen.

”Då var det torrt hela dagen och vi kom ungefär så långt som vi hade planerat i vårt testande, även om man förstås hade velat göra ännu mer. Man har ett testschema att följa, där det gäller att sortera ut bilen i olika etapper. Vi testar fram-, mellan- och bakdiff och när vi har fått till det paketet så går vi vidare med fjädring och stötdämpare följt av camber, toe och så vidare. Det blev väl ungefär 50 varv under testdagarna.”

På torr bana bör du ha haft chans att sätta bra tider med din vassa Polo.

”Det gick snabbt. Jag gjorde sex varvtider under 43 sekunder, men jag har lärt mig att en varvtid i rallycross inte har lika stor betydelse som i racing. Det finns så många saker som ändrar förutsättningarna i rallycross och man måste i stort sett köra på samma dag exakt samtidigt för att kunna jämföra tider med varandra. Det är också så att på en testdag kör jag bilen så som jag vill köra den och ändrar sedan inställningarna efter min körstil. På en tävling däremot måste man kanske ändra sin körstil för att anpassa sig till bilen och förutsättningarna runt omkring. Men det är klart att det känns bra att det finns en sån potential i Polon och att den verkar driftsäker.”

Efter testandet hade du chans att se på tv när de blivande konkurrenterna tävlade i Hell.

”Det som slår mig är hur extremt jämnt det är i VM. Det var väl så där femton bilar inom en sekund och ytterligare några som inte heller var långt efter. Vilken skillnad jämfört med förra året och ännu mer om man går längre tillbaka.”

VM rullar vidare i Finland, men för dig gäller SM i Strängnäs nästa vecka. Först midsommarfirande dock.

”Jag ska upp till de gamla skidpolarna i Torsby på midsommarafton. Det blir lite brännboll och annat skoj, men jag ska ta det lugnt. Fokus ligger på tävlingarna framöver. Jag bara väntar på att få komma igång igen.”

Men före sillen blir det ännu en testdag i Höljes.

”Då ska vi försöka träna en del starter. Nu verkar det tyvärr som det kan dra in regn under torsdagen. Det går att träna starter på blött också, men vi skulle behöva träna en del på torrt.”

Din egen kropp då. Har den fått träna något på sistone?

”Hela teamet hade ju en ledig helg efter testdagarna. Själv passade jag på att cykla på söndagen. Det blev en tvåtimmarstur tillsammans med ett gäng från Set Sail. Jag hade nästan glömt bort hur roligt det är att cykla, trots att jag lyckades hamna längst fram och fick bryta vind de första 30 minuterna. Totalt blev det väl ungefär sju mil och jag orkade hänga med hela vägen.”

 

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.