Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

24/06/2014 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan springer runt, besparar hjärncellerna och skippar finliret.

”Jag känner fortfarande av i kroppen att jag sprang Bore-joggen i Torsby på midsommarafton. Kai Roger här på verkstaden pratade med mig och Ole Christian om det och nästa dag kom han med en nummerlapp och sa att jag var anmäld. Ole Christian hade något i skolan så han kom inte till start, men jag gjorde ett försök och slutade 60:e av ungefär 900 startande. Det gick bättre än jag förtjänade med tanke på att jag inte har gjort många löppass på sistone. Det var 8,6 kilometer, tufft kuperat med ett par rejäla stigningar. Jag siktade på  4-minuterstempo och det blev 3.59 till slut. Fyra första kilometerna var jag bra med, men i den rejäla stigningen upp mot 5 kilometer började det gå tungt. Jag hade ganska många allvarliga mentala samtal med mig själv under andra halvan. Som tur var kunde jag hämta igen lite i utförslöpningen in mot mål så det blev 33.59. Jag kom fram till att det finns många väldigt duktiga löpare i alla fall. Förresten så vann vår tidigare KMS-medarbetare Bill Impola hela tävlingen.”

Och efter den pärsen gick du direkt på midsommarfirandet.

”Det blev mycket lugnt och stilla för jag var så fruktansvärt trött efter löpningen. Så går det när man är alldeles för envis. Men jag var kvar i Torsby över helgen. Det blev brännboll tillsammans med det gamla gänget med skidkompisar. Mitt lag vann matchen. Det är rätt kul att se när alla vinnarskallarna går igång. Det börjar lite halvseriöst, men när det börjar dra ihop sig i poängräkningen blir det hur allvarligt som helst och ingen vill ge sig, ha-ha.”

Mycket Nordvärmland nu. I torsdags var det testdag i Höljes, den tredje på två veckor.

”Vi fick prova lite starter och Ole Christian fick en hel del kilometer med sin nya bil. Vi fick de svar vi ville ha så det ser bra ut. Tyvärr regnade det på förmiddagen och det dröjde innan gruset torkade upp så det var svårt att göra referenser till testet veckan före.”

Man kan förstå att det är en hel del finjusteringar att göra i inställningar när det gäller starter, men vad kan du som förare utveckla när det kring den biten?

”Det är inte så mycket egentligen, men man behöver få alla olika moment som ska göras att sitta i ryggmärgen. Om man bara behöver aktivera en enda hjärncell för att utföra momenten så kan man lägga allt annat fokus på själva startögonblicket.”

Och hur summeras fyra testdagar..?

”Som jag brukar säga; man vill alltid testa mer. Men vi har kommit ikapp med mycket. Det har inte bara handlat om att släcka bränder utan vi har kunnat titta på småsaker som gör bilen lättare att jobba med. Mekanikerna har också fått arbeta in sig på bilen. Vi har bytt väldigt mycket grejer under testen och de har fått träna på att finslipa momenten. Det kan vi ha stor nytta av när det är bråttom mellan heaten och vi snabbt måste ändra set-upen på bilen. Vi har också upptäckt vad vi vill modifiera, saker som ska beställas eller tillverkas, för att komma ännu längre.”

Ett första kvitto på om ni har lyckats blir det i Strängnäs.

”Det gäller att samla poäng förstås för att ta kampen mot Eriksson och Larsson framför allt. Och sen är det Veiby att se upp för också. Han får gärna vara tvåa så länge jag är etta. Strängnäs är lite trångt och tråckligt. Det är ingen bana där man kan finlira med bilen utan det svänger och sladdar lite hur som helst.”

Och så är det kvällstävling, lite ovant upplägg kanske.

”Känns som att det inte spelar mig någon roll. Jag har inte fått någon direkt speciell rutin under mina tävlingsdagar de senaste åren. Det är inte som för till exempel Alonso som har kört F1 i alla år och kvalat på samma klockslag varenda tävlingsdag.”

Och apropå det så var det F1-tävling under helgen.

”Inte så spännande race med dagens mått mätt. Under Schumachers storhetstid så hade det varit fantastiskt händelserikt, men nu har man lite högre krav. Imponerande förstavarv av Hamilton i alla fall när han startade nia och körde upp sig till fjärde.”

Något annat spännande att rapportera?

”Ja, ’Mackan’ här i verkstaden har lovat att han ska springa från Höljes till Långberget om jag vinner tävlingen där uppe. Det är tre mil skoterled, kan bli intressant, men det är väl risk för att han bli sjukskriven efter det ha-ha…”

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.