Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

02/07/2014 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan försöker vara snäll, laddar ner inför Höljes och gör fotbollscomeback.

”Tävlingen i Strängnäs gick inte riktigt lika straight-forward som i Arvika. Det är en knepig och teknisk bana där det är lätt att ta i för mycket. Vi ändrade ganska mycket på inställningarna för att försöka göra bilen snällare mot däcken och jag testade flera olika körstilar. Ändå gick det ungefär lika fort. I mina tre kvalheat skilde bara fyra tiondelar mellan bästa och sämsta tid. Jag vann ju de två första, men i tredje gjorde Sebastian en riktigt bra omgång och hade tre sekunder bättre tid än sin näst bästa. I finalen var det flera som startade bra från bakre led. Det blev trångt in i första böjen, men de bakom mig körde ihop lite och jag kunde få en lucka med en gång.”

Det blev defilering in i mål, men också ett efterspel som ledde till att du blev fråntagen segern.

”Det gick så otroligt snabbt mellan semi och final så jag hann aldrig vara med i diskussionen om däcken. Jag hade fullt upp med att hinna prata med Ronnie om inställningarna, så jag visste inte att vi hade fel däck på förrän en timme efter målgång. Självklart skulle vi inte kunna sätta på omärkta däck i smyg eftersom alla vet att det är 100 procents säkerhet att det upptäcks efter målgång, i synnerhet efter en final. I vårt fall var några av däcken helt ’blistrade’. Det var inte någon liten blåsa bara utan halva slitbanan var borta, så alternativet hade varit att stanna kvar i depån över finalen. Tidigare var det sagt att man skulle få märka in ett par andra begagnade däck för att kunna komma till start, men det gick inte nu. Jag unnar de andra som klarade att spara på däcken en framgång – eloge till dem – men jag tycker att problemet är att vi inte har fått klarare direktiv om vad som gäller. För egen del så försöker jag att inte lägga så mycket energi på det där. Det viktigaste för mig är att jag hela tiden lär mig saker och att jag och Ronnie hittar rätt med bilen.”

Mycket uppmärksamhet blev det i alla fall.

”Ja, tv-inslaget på Sportnytt var ju längre än när jag vann STCC, men man tycker att de kanske borde ha låtit den som gjorde felet komma till tals…”

Rallycross på tv var det ju även under helgen, VM från ett mycket blött Kouvola i Finland.

”När man ser på tv kan man ju undra ibland varför de kör som de gör, men inifrån bilen ser man absolut ingenting när det blir sånt väder. Det är en riktigt äcklig känsla att köra utan att veta vad som står i vägen. Bilarna flöt ju omkring. Det blev som vattenplaning, eller snarare lervällingsplaning, ha-ha. Tanner Foust var väl den enda som hamnade riktigt rätt och avvägde bra med viss kontroll, utan att det gick för långsamt. Imponerande också av Hansens team att komma ut i fjärde omgången efter att Timmy hade rullat i tredje.

Regnrisk finns förstås också i Höljes till helgen. Vad kan det innebära?

”Det får gärna regna lite, men inte så att det blir lervälling. Det som kan hända är att vi får olika förutsättningar i heaten. Om de yttre omständigheterna ändrar sig från första till sista heat i en omgång så kan man ju bli nästan helt utan poäng om man har otur. Det kan bli sånt som spelar en avgörande roll.”

Du har ju längtat efter säsongens höjdpunkt bra länge och nu är det bara några dagar kvar. Laddningen på topp?

”Nej, det är konstigt med det där. Det är alltid samma sak. När det är många veckor kvar kan jag vara hur sugen och taggad som helst, men när det börjar närma sig på riktigt så slappnar jag av och tycker ungefär att ’det är som det är’. Så känns det ända tills jag går in i tävlingsläge. Det handlar också om att det är mycket praktiskt som ska grejas innan vi kommer iväg. Jag krängde till exempel 40 däck igår. Men visst ska det bli roligt förstås. Jag känner att vi är mer förberedda i år och har bättre material, fast det gäller ju inte bara för oss. Toppen på eliten är högre, men den är också mycket bredare. Det är hur många som helst som åker inom några tiondelars marginal.”

Fysiskt har du senaste veckan laddat upp på cykeln, med en ny träningskompis i form av hockeyspelaren Jacob de la Rose och en räkmacka som belöning på caféet i Värmskog.

”Ja, honom körde vi ett fint pass med. Han ska visst iväg på ett NHL-läger kommande vecka, så det var ju bra att han fick en genomkörare och jag tror det är bra att variera sin träning med allt möjligt.”

Apropå variation. Du ska visst tävla i Nordvärmland redan under torsdag kväll.

”Jag ska spela fotboll, kändismatch tillsammans med bland andra Glenn Hysén.”

Du är ju inte direkt känd som någon stor fotbollsälskare…

”Det är minst tio år sedan jag spelade själv, men det ska väl gå bra. Jag har ju sett på VM hur de ser ut att bryta benet i varje närkamp, men sen finns sån där ’magic spray’ som gör alla friska igen. Jag får väl ta lite sånt om det skulle behövas. Pappa och Ronnie Bergström kommer att coacha vårt lag, så det blir nog en del skrikande från deras sida, ha-ha.”

 

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.