KMS HORSE Powertrain satsar på förbränningsmotor i VM

13/06/2024 by Morgan Carlsson

Världsmästarteamet Kristoffersson Motorsport är redo för nästa steg i utvecklingen. När teamet tar sig an rallycross-VM 2024 är det i samarbete med HORSE Powertrain, via svenska drivlinetillverkaren Aurobay. - Den bästa partner vi kan tänka oss. Det här är en win-win-situation. Vi kommer att ha extremt stor nytta av varandra, säger Tommy Kristoffersson, chef för det team som nu heter KMS - HORSE Powertrain och kommer att tävla med sina nybyggda VW Polo KMS 601 RX, tillbaka till förbränningsmotorer därmed.

EB,MF,TK

Kristoffersson Motorsport har i HORSE Powertrain och Aurobay, hittat en samarbetspartner för ett långsiktigt arbete, till förmån för såväl motorsport som för utveckling av bilindustrin.
- I Volkswagen-koncernen, där jag har fostrats, har mottot alltid varit att all motorsport i slutänden ska gagna konsumenterna. I det här projektet kan vi tillsammans med en stor svensk motortillverkare vara med och utveckla morgondagens motorer. Det finns inget som driver utvecklingen framåt så effektivt som tävlingsverksamhet, påpekar Tommy och fortsätter:
- Både vi i KMS och Aurobay har en stor stab av extremt duktiga ingenjörer. Vi kommer att kunna utbyta erfarenheter och även utväxla personal med varandra.
På så vis blir det en symbios mellan Kristoffersson Motorsports högkvarter i utkanten av Arvika och Aurobay Sweden AB med huvudkontor i Göteborg. Den lättsamma värmländska mentaliteten har på kort tid lyckligt gift sig med den saltstänkta filosofin på Västkusten, konstaterar teamchefen:
- Det är så inspirerande att se den extrema vilja och passion som finns inom Aurobay och HORSE Powertrain. Det är en lösningsorienterad och optimistisk arbetsmiljö. Vår ambition är ett långsiktigt samarbete över minst fem år, vilket ger oss ett lugn att utveckla våra bilar med lång framförhållning. Vi hoppas också bidra till att vår samarbetspartner blir ett självklart alternativ som motortillverkare för många olika bilmärken.
Teamet kommer även fortsättningsvis att ha stöttning från sina tidigare huvudpartner, Volkswagen, Red Bull och Bauhaus. De bilar som KMS kommer att köra i VM är teamets nya supercar-konstruktioner, två stycken VW Polo KMS 601 RX med biobränsledrivna förbränningsmotorer. Dessa båda fartmonster debuterade med stor framgång vid RallyX i Tierp.
Förarpresentationen innehåller inga överraskningar. Enligt principen “favorit i repris” fortsätter värmlänningen Johan Kristoffersson från Arvika och norrmannen Ole Christian Veiby från Kongsvinger som en samspelt duo. Sexfaldige världsmästaren Kristoffersson är minst sagt entusiastisk över det nya samarbetet.
- Aurobay och HORSE Powertrain är en drömpartner för oss, inte bara en sponsor utan också en teknisk partner. Det ska verkligen bli roligt att få jobba med en långsiktig struktur och kunna planera på längre sikt. Ett spännande projekt som har väldigt mycket av typisk KMS-anda över sig.
Samtidigt är Johan väl medveten om att utmaningen är en av de största han har fått framför sig.
- Det kommer att bli tufft att tävla mot elbilarna med våra nybyggen.
Men att få sätta sig i de nybyggda kraftpaketen är något som verkligen lockar Ole Christian Veiby.
- Det är aldrig fel att få köra en supercar. Vi gillar ju lite ljud vi också, säger Veiby, som siktar på sin första individuella VM-medalj och triggas av utmaningen med teamets nya vägval.
- Vi gör helt om och går i en annan riktning, vilket gör det svårt att förutse hur vi ligger till. Det är många komplicerade saker som måste testas på en ny bil, men det ska bli väldigt spännande att jobba med en stor och stöttande partner i det här samarbetet.
Teamchef Tommy kan bara instämma i att teamet har många tankenötter att knäcka framöver.
- Sportsligt är det här en extremt stor utmaning, men en intressant sådan. Vi har en helt ny bil, en helt ny partner och ska på mycket kort tid kunna matcha elbilarna. Trots att vi har vunnit VM de fyra senaste åren måste vi vara ödmjuka och inse att det kommer att krävas mycket för att vi ska kunna utmana om VM-titeln.
KMS HORSE Powertrain-chefen är dock fascinerad av mästerskapets nya koncept, där eldriften ska möta bilar med mer traditionella förbränningsmotorer.
- “Battle of technologies” är en fantastisk devis som är unik för rallycross. Den här sporten har alltid stått för ett brett spektrum av egna lösningar. Dessutom ska man utveckla bilar som tål allt: köra på både grus och asfalt, i hopp, i trafik. Allt! I förlängningen skulle vi kunna tänka oss att ännu fler koncept kommer in i konkurrensen. Nästa steg är kanske en hybridbil.
Efter en tuff tid, där Kristoffersson senior har dragit i många trådar är han ändå översvallande positiv inför den nya säsongen och det samarbets- och utvecklingsprojekt som ligger framför KMS HORSE Powertrain.
- Det här känns som payback för några kämpiga år, där vi har stått inför extremt stora utmaningar. Vi vill vara ett attraktivt team för någon som letar efter en partner att utveckla saker ihop med. Nu är vi där och det känns oerhört tillfredsställande.
Michael Fleiss, VD på Aurobay Sweden, ser mycket positivt på det nya samarbetet:
- Aurobays vision för racing och prestanda är att vi vill visa världen att våra 2-litersmotorer kan trimmas till mycket högre nivåer för att uppnå fantastiska resultat även i motorsport.
- FIA:s mästerskapsserie i rallycross är en fantastisk plattform för Aurobay och HORSE Powertrain att visa världen vad ICE kan leverera, när den drivs av alternativbränslen. Vi kan erbjuda kraftfulla, lätta och modulära lösningar för alla tillfällen, säger Matias Giannini, VD för HORSE Powertrain. 



Om Aurobay: 

Aurobay utvecklar och tillverkar nästa generations drivlinelösningar i världsklass, för att möta den globala efterfrågan på renare rörlighet. Med ett mer än 100-årigt arv av kontinuerlig innovation av drivlinor, arbetar mer än 10 000 anställda med forskning, utveckling och teknik. År 2023 hade Aurobay intäkter på 4,6 miljarder euro från en produktion av 2 650 000 hybridmotorer, elmotorer och transmissioner i sina toppmoderna tillverkningsanläggningar i Sverige och Kina. Aurobay är en del av HORSE Powertrain Ltd, ett nybildat företag med arv från Geely, Volvo Cars och Renault Group. HORSE Powetrain Ltd har skapats som en global ledare inom hybrid- och förbränningsmotorkomponenter och -system. 

 

Om HORSE Powertrain:

HORSE Powertrain är en ny global ledare inom drivlinelösningar, med
19 000 anställda på tre kontinenter. Företaget samarbetar med OEM-tillverkare för bilar
över hela världen för att möjliggöra en snabbare övergång till renare rörlighet. Varje år producerar undergrupperna, Horse och Aurobay, ca 5 miljoner av nästa generations drivlinelösningar, inklusive motorer, transmissioner och hybridsystem. Företaget har 17 globala anläggningar samt 5 FoU-centra runt om i
världen och betjänar flera OEM-tillverkare inklusive Renault Group, Geely Auto,
Volvo Cars, Proton, Nissan och Mitsubishi Motors Company. HORSE
Powertrain har sitt huvudkontor i London, Storbritannien, och har 15 miljarder euro per år
i intäkter.