Ekblom med öppet sinne och tung gasfot

31/08/2017 by Morgan Carlsson

Inför näst sista STCC-deltävlingen på Anderstorp har Fredrik Ekblom 40 poäng att ta in på täten, men Volkswagen Dealer Teams guldhopp ser positivt på uppdraget. - Jag åker dit med öppet sinne och tung gasfot. Med lite tur kan vi leda mästerskapet efter helgen.

Ekblom har varit en mycket pålitlig poängplockare hittills under säsongen med tretton pallplatser på femton försök, efter att ha hoppat in med kort varsel alldeles före säsongsstart.

- Jag är lite förvånad faktiskt. Det har gått fantastiskt bra, säger Ekblom, som snabbt hittade rätt i den Volkswagen Golf GTI TCR som Kristoffersson Motorsport erbjöd.

- Den har bra balans och är lättkörd.

Men inför helgens drabbning på klassiska Anderstorp Raceway slänger den trefaldige STCC-mästaren in en liten brasklapp.

- Rent krasst borde Anderstorp och Mantorp, med långa rakor och svepande kurvor, passa oss sämst, men hittar man rätt med set-upen så kan man plocka många poäng ändå.

När Johan Kristoffersson missar resten av STCC-säsongen, till följd av sin guldjakt i rallycross-VM, så ligger ansvaret på Ekblom och betydligt mindre rutinerade stallkompisen och namnen Blomstedt.

- Vi ska kunna göra ett bra jobb ändå. Blomman har varit riktigt stark under året. Det är inte lätt att slå oss, hälsar Ekblom.

26-årige Blomstedt gör sitt första framträdande på den småländska racingbanan, men har i vanlig ordning förberett sig minutiöst.

- Jag har kollat på filmer från många gamla STCC-race där nere.

Blomstedt har överraskat racing-Sverige genom att frekvent tillhöra täten i årets race, med segern i Falkenberg som den verkliga guldkanten.

- Den här helgen vill jag lyckas med att få till alla racen. Topp tre är mitt sikte alltid inställt på.

Stallchefen i Volkswagen Dealer Team, Tommy Kristoffersson, följer tävlingen på avstånd, från rallycrossdepån i franska Lohéac, men räknar med att Ekblom och Blomstedt plockar de poäng som behövs för att stärka ledningen i teammästerskapet.

- Både Fredrik och Fredrik har visat att de kan vinna race. Lyckas vi tidigt med vår set-up så har vi stora förhoppningar på helgen, säger Kristoffersson, som i dagsläget kan räkna in en andra-, tredje- och fjärdeplats i förarmästerskapet samt ledning i teamtävlingen.

- Vi kom in sent i det här och har haft begränsad möjlighet att testa. Utifrån det har vi presterat så bra vi kan och var ändå tidiga med att hitta rätt inställningar. Det är lätt att förväntningarna höjs till en orimlig nivå efter det, men även de andra teamen jobbar hårt och utveckling går i etapper.

Till Anderstorp har Volkswagen Dealer Team totalt sett lite mindre extravikt att dra på, vilket kan bli viktigt i den hårda striden om hundradelarna.

- Det blir inga större risktagningar, men det är oerhört viktigt att vara vaken direkt i kvalet så att man inte missar Q2, påpekar Kristoffersson.