Avslutar säsongen med dubbla VM-starter

17/09/2014 by Zandra Björkholtz

Två veckor efter SM-finalen i rallycross laddar Volkswagen Dealer Team KMS om. Kommande helg kör Johan Kristoffersson teamets VW Polo i den tyska VM-deltävlingen och 27-28 september väntar start i Italien. Målsättningen inför VM-framträdandena är inte av det blygsamma slaget. – Vi vill gärna avsluta säsongen med att vinna en VM-deltävling. Vi har det som krävs, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

 

Första VM-säsongen i rallycross närmar sig slutet. Fyra deltävlingar återstår innan den historiska världsmästaren ska koras. Volkswagen Dealer Team KMS vill vara en del av VM-upplösningen och har anmält sig till de kommande två deltävlingarna – Tyskland och Italien.

– Vi gör de här båda starterna av flera skäl. Ett är att vi vill jobba vidare med vår Volkswagen Polo och utveckla den ytterligare. Ett annat är att vi vill få ut både förare och övriga teammedlemmar i VM för att de ska få en känsla för mästerskapet och veta vad som väntar 2015, säger Kristoffersson och tillägger:

– Sedan är det givetvis inspirerande att möta och tävla mot de bästa förarna och teamen i världen.

 

Starten i Tyskland blir teamets tredje i VM den här säsongen. På hemmaplan i Höljes blev inte resultatet det väntade. I Belgien helgen efter gick det betydligt bättre. Där blev Johan Kristoffersson trea i finalen efter en imponerande seger i sin semifinal och en tredjeplats totalt i kvalet. Han var till och med snabbast i den andra kvalomgången.

– Insatsen i Belgien visar att när allt fungerar har vi kapacitet att vara med och fightas längst fram. En ny pallplats i någon av de två deltävlingar vi står inför finns definitivt inom räckhåll, men det kan också bli seger. Det är inte omöjligt, säger Kristoffersson, väl medveten om att marginalerna är små i sporten.

– Det gäller att ha lite stolpe in, annars kan man lika gärna missa finalpasset.

 

Deltävling i Tyskland avgörs på Estering i Buxtehude nära Hamburg. Banan, som mäter 952 meter, har haft en given plats i EM-kalendern under många år, oftast som finalarena.

Volkswagen Dealer Team KMS var nyligen i Tyskland och testade banan på vilken årets nionde VM-deltävling ska avgöras.

– Det är rätt bra flyt i den, men den är smal, det finns bara ett spår och det gör det svårt att köra om. Med tanke på det blir starten extra viktig, liksom att komma ut som nummer ett ur den första, trånga kurvan, säger Johan Kristoffersson, som är en av 41 anmälda förare i huvudklassen Supercar.

Det är deltagarrekord i rallycross-VM.

– Tävlingen ingår även i EM vilket gör att många är intresserade av att köra den. Det är kul med så stort intresse, men för vår del spelar det inte så stor roll. Så länge allt fungerar och det flyter känner vi att vi är konkurrenskraftiga oavsett motstånd.

 

VM-tävlandet i säsongens slutskede sker endast med Johan Kristoffersson. Ole Christian Veiby väljer under hösten att fokusera på rally där han också gör en satsning.

– Jag har respekt för Ole Christians beslut, men hade gärna sett att han varit med även i våra två sista tävlingar den här säsongen. Ole Christian har utvecklats mycket och jag tror definitivt att han hade haft möjlighet att avancera till semifinal både i Tyskland och i Italien, säger Kristoffersson.

Tävlande på internationell toppnivå blir det ändå för Veiby i höst. 23-26 oktober gör han VM-debut i Spanien!