Efterlängtad STCC-premiär för Volkswagen

08/05/2017 by Zandra Björkholtz

Volkswagen gjorde en tydlig markering om återkomsten i STCC redan vid förra veckans test och allra skarpaste signalen inför helgens premiär i Skåne skickade KMS-föraren Fredrik Ekblom. - Jag vänder bilen ner mot Knutstorp med ett leende på läpparna. Det var länge sedan jag såg fram emot en STCC-premiär så mycket som nu, säger Ekblom.

 

Ekblom, som under kommande helg vikarierar för Johan Kristoffersson, var snabbast under båda testdagarna i Kågeröd och hittade rätt direkt i Kristoffersson Motorsports Golf GTI TCR.

- Teamet levererade en bra bil och jag fick till några hyggliga varv. Golfen är rolig att köra, kvick och välbalanserad.

Även KMS-chefen Tommy Kristoffersson var nöjd med testdagarna där Ekblom regerade, men även teamets andre förare, Fredrik Blomstedt, levererade en fjärdeplats.

- Vi var ödmjuka när vi åkte ner och är det fortfarande. Test i all ära, men det egentliga svaret får vi under kvalet på lördag. I mina ögon är PWR med Dahlgren och Haglöf favoriter. De kan bilen utan och innan och även Lestrups gäng har varit ute och testat mycket.

Kristoffersson räknar med tufft motstånd, men håller ner förväntningarna inledningsvis.

- På sikt är givetvis målet att utmana fullt ut. Vi vill förbättra oss för varje tävling.

Den rutinerade stallchefen kan också konstatera att STCC har fått ett rejält lyft inför 2017. På Knutstorp var det som på ”den gamla goda tiden”.

- Hela depågatan var full med trailrar och tält, nya team och olika bilmärken.

Hela 20 bilar kommer till start på lördag. I en av dem sitter STCC-debutanten Fredrik Blomstedt, som även han är full av tillförsikt som en del av Volkswagens starka laguppställning.

- För mig var det första gången nere på Knutstorp och efteråt har jag känt att det var några kurvor som jag hade kunnat göra bättre. Jag tror inte att jag har visat min fulla kapacitet.

Fredrik Ekblom är imponerad av sin yngre namne i teamet.

- Han har alla möjligheter att göra ett bra jobb. Han är snabb, men för honom handlar det också om att paketera ihop en bra tävlingshelg.

Det var inte bara Fredrik Blomstedt som klev fram av de mindre kända förarna under testet. Även Lestrup Racing Teams Dennis Strandberg övertygade i sin Volkswagen Golf GTI TCR.

- Han markerade att han är snabb och vi i teamet verkar ha gjort läxan ganska bra när det gäller inställningarna på bilen, säger stallchefen Fredrik Lestrup, som inser nyttan av 24-timmars-loppet på Silverstone tidigare under året.

- Det var bra att vi kom iväg dit. Vi har redan kört fler kilometer med bilen än vad en hel säsong i STCC innehåller.

Man sköter dessutom den tekniska driften av den Golf GTI TCR som Experion Racings Albin Wärnelöv rattar. Lestrup räknar med att teamet ska kunna vara med och konkurrera ända upp i toppen.

Fredrik Lestrup har egen erfarenhet som förare i STCC, men för teamet är det debut och stallchefen uppskattar det nya reglementet.

- Nu är det inte lika viktigt att kunna lägga ner mycket pengar, utan det är mer upp till chaufförerna. Där finns det gamla rävar som har åkt länge, men också flera nya unga förmågor.

Volkswagens vassa bidrag till startfältet fullbordas av Micke Kågered Racing, där Peter Möller tyvärr inte kommer till start i premiären, men det gör däremot Andreas Ahlberg.

- Tycker vi fick till det i slutet av testet på Knutstorp. Vi siktar alltid så högt det går, lovar Micke Kågered.

Med en stark uppsättning Volkswagen-bilar har koncernen markerat sitt förtroende för den nyväckta STCC-serien.

- Vi har en otroligt bra koncern som utnyttjar möjligheten att synas på tävlingsbanorna, konstaterar KMS-chefen Tommy Kristoffersson nöjt.