Evjen hittade tempot

23/08/2020 by Morgan Carlsson

Det blev en premiärhelg med blandade känslor för Sondre Evjen i Euro RX. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren tvingades bryta i semifinalen, men var totaltrea i kvalet och fick med sig femton poäng hem från Höljes. - Vi har tempo för att vinna, säger Evjen.

Sondre Evjen

Sondre Evjen inledde tävlingshelgen stabilt i det omväxlande vädret under lördagen. En sjätteplats i första kvalomgången följdes av en riktigt stark andraplats där Evjen hängde i hasorna på Oliver Eriksson.

Samma scenario utspelade sig i söndagens första race, där Eriksson och Evjen höll ett tempo som matchade toppskiktet i VM-klassen.
- Oliver tog starten. Annars hade jag lika gärna kunnat vara snabbast i omgången, säger den 22-årige norrmannen som slutade trea i Q3.

Just starterna var den detalj som inte satt helt perfekt. Det syntes också i fjärde kvalrundan, där Evjen fick nöja sig med en fjärdeplats i heatet, men tempot var högt och därmed blev det samma placering i omgången och en tredjeplats totalt i kvalet.

Evjen kom till EM-premiären i Höljes med en revansch att utkräva på den utmanande rallycrossrundan. Förra året snurrade han två gånger efter långa utförsbacken.
- Den där lilla mentala spärren släppte mellan Q2 och Q3.

Sondre tog med sig den sköna känslan till semifinalen, där han från första startledet kom iväg bra med sin Volkswagen Polo GTI RX.
- Starten i semin var helt okej, tycker Sondre.

Evjen hade häng på en finalplats, men tyvärr tog det roliga slut efter ett par varv när han fick problem med styrningen.
- Jag touchade lite lätt i räcket ut från velodromen. Inte så mycket, men det räckte tydligen för att styrväxeln skulle explodera.
Därmed fick han parkera för dagen, men var ändå inte alltför nedstämd.
- Egentligen inte. Bilen har fungerat bra och passar mig, så jag är väldigt nöjd.

Även körningen var han tillfreds med.
-Vi var helt med på tiderna där uppe i täten och min lägstanivå var högre än tidigare. Det är så mycket mindre som ska till nu i år för att vi ska vara med där uppe i toppen. Det är skönt att ta med sig, inte bara för mig, utan också för de som jobbar med bilen. Vi tar nya tag i Riga!

Stallchefen Tommy Kristoffersson gav betyget klart godkänt till sin EM-förare.
- Han körde bra och har tagit kliv framåt. Tråkigt att vi inte fick se honom i finalen, för han hade kunnat vara med långt fram även där.

Evjen ligger sexa i EM-tabellen efter den första tävlingshelgen. Nästa tävling körs i Lettland om fyra veckor.