Nils tvåa men stopp för Johan

03/07/2022 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson fick inte chansen att utmana om segern ända fram till slutet i Höljes. En punktering satte stopp i finalen. - På ett ställe där jag aldrig fått punktering tidigare. Jag hade gärna kört några varv till, säger Johan, som ändå kunde glädja sig åt teamkompisen Nils Andersson som slutade tvåa i RX2e.

Johan Kristoffersson

Som väntat var Johan Kristoffersson en av de som satte färg på EM-rallycrossen på Höljes-banan i norra Värmland inför 22 400 åskådare.
- All-in-all får vi vara nöjda. Vi var med och fajtades om segern, men det räckte inte hela vägen.

Prestationen var lite upp och ner för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren under helgen.
- Det var en del småstrul, så jag fick inte riktigt den där go’-känslan som vi hade här förra gången.
Teamchefen Tommy Kristoffersson summerade på ungefär samma sätt.
- När det fungerade gick det fort, men det var en del tekniska omständigheter som vi inte riktigt kunde läsa av.

Ändå var alltså Kristoffersson i segerstriden en bra bit in i finalen. Oliver Solberg hade pole position och han var också först ut i starten, med Johan tätt bakom.
- Jag fick en bra start. Planen var att dyka i jokern direkt om Oliver var före och så blev det ju. Jag gjorde en bra joker och ett snabbt varv därefter, men de har väl tävlat mot mig förut.
Mycket riktigt. Solbergs team plockade in Oliver i jokern innan den fyrfaldige världsmästaren hann krympa avståndet mer, ett lyckat drag.
- Det var som i gamla tider, en kamp mot Solberg, bara att det var den yngre generationen den här gången, vilket får mig att känna mig riktigt gammal, säger Kristoffersson med ett skratt och fortsätter:
- Men Oliver körde fantastiskt bra och förtjänade absolut att vinna.

Teamchef Kristoffersson stämde också in i gratulationerna:
- Oliver var värd det här efter en del motgångar. Han var absolut min favorit till segern om inte vi skulle ta den.
Solberg fick till sist en ganska ostörd resa mot segern när Kristoffersson fick parkera med punktering på tredje varvet.

För den andre Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren, Gustav Bergström, tog det stopp efter progression race. En plats bland de tre bästa behövdes i racet och Bergström missade med minsta möjliga marginal, i mål som fyra. 19-åringen summerade helgen med blandade känslor.
- På blött underlag fungerade det bra, men på det stora hela kände jag väl inte att jag kom riktigt så nära som jag ville.

Så vad är det som behövs framöver?
- Körtid! Mer träning och även att bli bättre på inställning av bilen, mappning och allting. 

Och just därför har teamchefen Tommy Kristoffersson valt att matcha den unga talangen i tävlingarna i RallyX samt i EuroRX i Höljes.
- Det här är riktigt tufft motstånd för Gustav, men i tempot på banan matchar han flera förare med betydligt större rutin. Han behöver få ordning på starterna, men han gör absolut det vi kan förvänta oss och slutar som förste reserv in i semifinalen.

Bäste förare från Kristoffersson Motorsport blev nu istället Nils Andersson. I säsongsdebuten i elbilsklassen RX2e slutade Andersson tvåa och visade att han blir att räkna med i mästerskapet. Men inte heller hans helg blev problemfri.
- Jag är nöjd med hur vi kämpade oss genom den här helgen, trots en del problem, till exempel i Q3 där jag blev klämd från två håll och framvagnen kollapsade.
Andersson kom igen och var den som utmanade Viktor Vranckx om segern. Nils hade chansen efter sitt joker-besök, men belgaren kontrade.
- Jag gjorde ett litet misstag plus att han fick till ett riktigt bra varv samtidigt. Det gjorde en halv sekund och var ungefär den billängden som skilde oss åt.

Andersson tar med sig bra vibrationer till nästa tävling på Nürburgring.
- Jag var ju bättre än Johan Kristoffersson den här helgen, säger Nils med ett skratt.
Även här blev det beröm från teamchefen:
- Imponerad av Nils. Tvåa i Höljes är jättebra, avrundar Tommy Kristoffersson.