Bra EM-förberedelser för Evjen

18/08/2020 by Morgan Carlsson

Sondre Evjen är redo för sin andra säsong i EM-serien för Supercar. Även i år kör han för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS och målet är högt satt. - Jag hoppas vara på pallen totalt, säger Evjen.

Sondre Evjen

Den 22-årige norrmannen slutade sjua i EM förra året. Sedan dess har teamets egenbyggda Volkswagen Polo GTI RX fått en rejäl genomgång hos Eklund Motorsport och därefter hos Kristoffersson Motorsport med två tävlingar för Johan Kristoffersson i RallyX Nordic som skarpt utvecklingsläge.
- Vi har gjort stora framsteg. Tack vare ett perfekt samarbete med Eklunds gäng samt Ole Johan Rustads kunnande och Johans input har vi tagit bilen till en ny nivå. Förra året kom allt hastigt på, men nu har vi haft tid att förbereda för Sondre på bästa sätt, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Efter två dagars test i Strängnäs kan inte Evjen göra annat än att hålla med.
- Den är mer stabil bak och går bättre overall med större driftsäkerhet. Hela känslan med bilen är mycket bättre.
En något rattrostig Evjen förbättrade sina tider kontinuerligt under testdagarna.
- Väldigt viktiga dagar! Jag körde mer på två dagar än på hela säsongen tidigare och håller vi det här tempot i Höljes så måste de andra köra fort för att hänga med.

Toppfarten finns där, men Evjen jobbar på sin egen jämnhet.
- Jag behöver bygga stabilitet på en hög nivå. Toppnivån var bra förra året, men det räcker inte att vara där uppe i ett av tio race. Man måste vara där i åtta eller nio, helst tio.

Att ha dubble världsmästaren Kristoffersson i samma tält under testdagarna är förstås inte heller någon nackdel i utvecklingsfasen.
- Det är värt allt! Oavsett vad man frågar om så finns det ett svar, säger Evjen, som också känner stort förtroende för övriga i teamet.
- Det är en galet hög nivå på ingenjörer och mekaniker. Inte minst betyder Ole Johan väldigt mycket för mig.

Euro RX 2020 blir en kort och intensiv historia, med premiären i Höljes, fortsättning i Lettland fyra veckor senare och till sist en avslutning i Belgien första helgen i oktober.
- Men vi vet ju inte helt säkert om det blir körning på alla ställen, så det gäller att vara på från första start.

Till Höljes åker han med stor revanschlust.
- Jag körde bort mig två gånger nerför backen, så det finns definitivt på min lista att göra det bättre där än förra året.

Evjen får jaga sin revansch inför tomma läktare på den annars så folktäta Höljes-banan.
- Det är förstås tråkigt, men vi får godta det. Det är ju ändå inte publiken som gör att vi kör fort, avslutar Sondre Evjen.

Tommy Kristoffersson är nyfiken på vad Evjen ska kunna uträtta under årets säsong.
- Det ska bli spännande att följa Sondres utveckling och inte minst vad han kan uträtta nu när Polon har genomgått en klar förbättring. Det är förstås tuff konkurrens i EM, men vi räknar med att kunna vara med och slåss om topplaceringarna.