Evjen jagar mot toppen

16/09/2020 by Morgan Carlsson

Euro RX Supercar-mästerskapet avverkar sin andra deltävling av tre på Bikernieki-banan i Riga. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren Sondre Evjen jagar en plats i toppskiktet. - Vi har tempo för att vinna, säger Sondre.

Johan Kristoffersson

Den 22-årige norrmannen ligger sexa efter den inledande tävlingen i Höljes. Evjen imponerade i kvalet, där han slutade trea, men i semifinalen tog det stopp efter en liten touch i barriären.
- Det var lite oturligt, en trasig styrväxel som ödelade en annars bra helg. Kan vi hålla oss borta från sånt ska vi kunna vara med högt upp i finalen. Kvalet var det bästa jag har gjort hittills.

Till Lettland åker Evjen med goda minnen i bagaget. Förra året tog han sin bästa placering vid säsongsavslutningen i Riga, där han slutade femma. Även tidigare utflykter till Baltikum har slutat positivt.
- Jag har aldrig tyckt om banan, men det brukar ändå gå bra där, konstaterar Evjen och fortsätter:
- Det är en kul bana om man får köra fritt, men inte lika bra om man hamnar bakom.

Det innebär att starterna med den KMS-byggda Volkswagen Polon blir extra viktiga. Just den avgörande detaljen har det fokuserats mycket på under veckorna efter EM-premiären.
-  I Höljes gjorde jag två bra starter. Nu hoppas jag kunna göra sex stycken, säger Evjen som har gjort ett träningspass i Arvika med starter i fokus.
Teamet har använt sig av erfarenheter från dubble världsmästaren Johan Kristoffersson och stallchefen Tommy Kristoffersson var nöjd med det han såg.
- Vi har jobbat på att närma oss ett system som Johan använder. Det är svårt att använda, men när de sitter så blir det bra. Sondre gjorde riktigt bra starter på vårt test, säger Tommy.

Kanske är det detaljen som lyfter Evjen till absoluta toppen i en tuff EM-serie.
- Det är hård konkurrens i EM. Många förare har bra material och är duktiga på att köra. Sondre är i en utvecklingsfas och det är synd att det blir så långt mellan tävlingarna, men han fick en bra boost för självförtroendet i Höljes, tycker Kristoffersson.

För Sondre Evjen blir det tillbaka till hetluften efter fyra veckor utan tävling. Sysselsatt har han däremot varit i grävmaskinen.
- Veckorna hemma går fort ändå och det är ju lika för alla att det är långt mellan tävlingarna.