Johan jagar första segern

06/07/2023 by Morgan Carlsson

Efter två månaders uppehåll gör Extreme E sitt tredje nedslag för säsongen på Sardinien. - En bana vi faktiskt har varit på tidigare och där vi har varit först över mållinjen alla tre gånger, säger Johan Kristoffersson i Rosberg X Racing.

Johan Kristoffersson

Den tredje säsongen av serien för eldrivna terrängbilar har börjat lite trögt för Kristoffersson och hans teamkamrat Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Efter två tredjeplatser i Saudiarabien blev det två femteplatser i Skottland. Totalt ligger RXR-duon på tredje plats med 52 poäng, 28 poäng från ledningen.
- Det har gått lite segt. Vi har inte haft marginalerna med oss hittills, men vi har bara kört fyra tävlingar och det är sex race kvar. Det är inte kört på något vis, säger Kristoffersson och hoppas att säsongens första seger är i annalkande.

Den italienska ön mitt i Medelhavet kan vara platsen att putta säsongen i rätt riktning. Där vann Kristoffersson och Molly Taylor under den mästerskapsvinnande säsongen 2021. Förra året var Kristoffersson/Åhlin-Kottulinsky också snabbast i de två race som kördes då. En av segrarna fick de behålla, men den andra slutade med en tredjeplats efter att Johan hade bestraffats för en närkamp med Carlos Sainz. Alltså en bana där han trivs, liksom teamkompisen gör.
- Mikaela var supersnabb senast vi var där. Det är ett ganska hårt underlag och går lite fortare än på de flesta andra banor vi kör.
Lite mer som rallycross, där såväl Åhlin-Kottulinsky som Kristoffersson kommer med färsk erfarenhet från Höljes. Gott självförtroende kan Johan ta med sig efter uppvisningen i VM-tävlingen, också det med en elbil.
- Jo, det förstås, men det är ganska stor skillnad på bil som vi ska köra den här gången. 

De vädermässiga förutsättningarna lär också bli radikalt annorlunda. I Höljes var det “Johan-väder”, blött och halkigt. Precis som i Skottland när Extreme E körde sin andra tävlingshelg. Problemet där var den dåliga sikten, så dålig att Kristoffersson råkade ut för sin första rullning i karriären när all sikt framåt försvann.
- Vi hade problem med torkarna där. Det hoppas vi slippa nu, men å andra sidan blir det väl 35 grader och sol också.
Upplagt för att dammet ska kunna bli en utmaning istället.
- Vi får i alla fall hoppas att startpositionen inte får lika stor betydelse som tidigare. Starterna är viktiga och det har varit svårt att ta sig fram från yttersidan. 

Tävlingen går i samma område som de två tidigare åren, men med en förändrad bansträckning.
- Början är den samma, men sedan bryter vi av och kör två varv istället. Det är svårt att ha en färdig plan förrän vi har fått gå track walk och sett hur det ser ut. Men som vanligt gäller att inte göra några misstag. 

Precis som alla andra tävlingshelger den här säsongen körs Island X Prix som en dubbeltävling, en på lördag och en på söndag.