Seger blev till tredjeplats

07/07/2022 by Morgan Carlsson

Total glädje förbyttes i besvikelse för Rosberg X Racing. Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky körde i mål som segrare i den andra deltävlingen av Extreme E, men förstaplatsen byttes mot en tredje efter ett sent domslut.

Johan Kristoffersson

Den helvärmländska föraruppsättningen imponerade redan under onsdagen i hettan på Sardinien. För första gången säkrade Rosberg X Racing förstaplatsen i kvalet, där konkurrenterna i X44 tidigare hade en obruten segersvit. Kristoffersson gjorde jobbet i början och lämnade åt Åhlin-Kottulinsky att förvalta ledningen. 

Inför torsdagens semifinal bytte teamet förarordning. Mikaela fick ta kampen mot Andretti Uniteds Timmy Hansen på första rundan och hon gjorde en mycket stark styrning, höll ledningen länge och var bara en dryg sekund efter in mot växlingen till Johan. På andra varvet fick Catie Munnings problem med bilen och Kristoffersson kunde därmed enkelt ta sig förbi och defilera hem segern för en plats i finalen.

Publikomröstningen grid play ledde till att Rosberg X Racing fick välja startspår som team nummer tre och plockade då startspår fyra. Kristoffersson var först vid ratten och hade planen klar: ut i ett av alternativspåren. Det betydde drama när vägarna möttes igen, för dit kom Johan samtidigt som Carlos Sainz i Acciona Sainz XE Racing.
- Jag tog en annan sträckning än vi har gjort tidigare under tävlingen. Jag fick en riktigt bra start och när vi möttes gick vi för det båda två, sida vid sida.

Kristoffersson klarade närkampen med en förlorad frontdel, men för rallylegendaren Sainz blev det en rejäl lufttur och färdigkört. Johan körde vidare i ledning och höll undan med 4,5 sekunders marginal till Kyle Leduc i Chip Ganassi Racing. Åhlin-Kottulinsky förvaltade och utökade dessutom ledningen till cirka tio sekunders segermarginal för den helvärmländska förarbesättningen.
- Att Mikaela dessutom förbättrade sin super sector-tid gjorde att vi tog hem de poängen också, säger Johan.

Precis som vid premiärtävlingen i Saudiarabien såg det alltså ut att bli maximala 30 poäng till Rosberg X Racing. Men efter avklarade segerintervjuer och prisutdelning ändrades resultatlistan. Johan bestraffades med 30 sekunder för närkontakten med Sainz, något som han och teamet kommenterade:
- En olycklig raceincident när vi kom samtidigt in på gemensam bana. Han var på min blinda sida så jag såg honom inte. Viktigast av allt är att Carlos är okej. Vi respekterar domslutet. Grattis till Ganassi för deras första Extreme E-seger.
Rosberg X Racing leder mästerskapet på 50 poäng, tretton före Chip Ganassi på 37. 

Vilodag under fredagen, men på lördag-söndag är det dags för andra racet på Sardinien, det tredje i mästerskapet. För första gången i Extreme E körs en dubbeltävling på samma plats.