Två pallplatser i Extreme E-premiären

12/03/2023 by Morgan Carlsson

Två tredjeplatser blev facit för Rosberg X Racing i premiären av Extreme E i Saudiarabien. Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky körde stabilt och undvek misstag i den tuffa terrängen vid Röda havet. - När vi får smälta det här kommer vi nog tycka att det var ganska bra, säger Johan.

Johan Kristoffersson

Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky fick en tung start i lördagens race med en fjärdeplats i sitt första kvalificeringsheat.
- Vi fick en dålig lottning och startade i ett svårt läge. Jag tycker vi hade speeden på fria träningen, men det spelar ingen roll om man inte startar på rätt ställe, säger Johan. 

Bättre gick det i andra heatet, där en andraplats räckte till sista platsen i finalen. Även där med ett knepigt utgångsläge.
- Vi hamnade längst ut igen. Jag hade valt en plan och satsade allt på ett kort. Det gick vägen, berättar Johan, som mycket elegant tog sig in från sitt ytterspår och svepte förbi samtliga motståndare och upp i ledning.
- Därifrån försökte jag bara ta bilen säkert hem till Mikaela. Det var ganska slagigt och svårt, men jag kunde i alla fall öppna upp ett gap på några sekunder.
Åhlin-Kottulinsky tog sedan RXR-bilen över mållinjen som etta, vilket skulle ha betytt tre raka premiärsegrar för teamet i Extreme E. Men det stora segerjublet uteblev. RXR hade överskridit hastigheten i byteszonen under Mikaelas runda och fick en bestraffning som betydde nerflyttning till tredje plats.
- Det blev en miss i kommunikationen där. Tråkigt, men vi slutade trea och fick med oss många poäng, så det var ändå bra, menar Johan.

Till skillnad från första dagen inleddes andra dagens tävling på allra bästa sätt. RXR tog hem Q1 efter att Johan än en gång levererat en suverän start från ytterspår. Den här gången hittade han vinnarspåret längst ut och svepte hela fältet.
Mikaela skötte resten av jobbet och ordnade maximala tio kvalpoäng till RXR.
- Gott att vi kunde gå in i Q2 med att redan ha säkrat tio poäng, tycker Kristoffersson. 

I andra kvalheatet var det Åhlin-Kottulinsky som inledde. Hon följde teamkamratens exempel och levererade ett stycke startmagi fram till ledning. Denna fick hon dock släppa efter tuff närkontakt från Nasser al-Attiyah, men läget var ändå bra för Johan när han gav sig ut och säkrade andraplatsen.

Med kvalplaceringarna 1-2 summerade RXR en andraplats totalt i kvalet, men hamnade åter en gång långt ut i startspåren.
- Jag fick en bra start där också, men det går inte att göra så mycket mer därifrån.

Johan kom ut som trea, tog sig förbi Kevin Hansen som strulade till det, men bjöd tillbaka med ett eget misstag.
- Det var rejält slagigt där. I efterhand kan jag tycka att jag var lite för försiktig, men det finns ett långsiktigt tänk där man inte vill tappa poäng genom att köra sönder bilen. 

Just säsongen som helhet finns med när Kristoffersson summerar första tävlingshelgen, med två tredjeplatser och en tredjeplats totalt i mästerskapet.
- Det är otroligt starka team som inte ens kommer till final någon av dagarna. Så här kommer det att bli, att det svänger fram och tillbaka under säsongen. Då är det viktigt att vara med där framme så mycket som möjligt. 

Och de sandiga dynerna i Saudiarabien är inte heller någon specialitet för Rosberg X Racing-förarna.
- Det svider förstås lite att vi lämnade en del på bordet åt de andra, men det är inte vare sig min eller Mikaelas favorit att åka i sand. Nu säkrar vi ändå två tredjeplatser och får med en bra säck med poäng hem.
- Fantastiskt bra jobb av hela teamet under helgen. Nu ska vi analysera det här och ta nya tag i Skottland i maj!