Kristoffersson jagar ny seger

15/02/2022 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson åker till helgens säsongspremiär för Extreme E som regerande mästare med Rosberg X Racing. - Gamla meriter gäller inte längre. Nu startar vi på blankt papper, säger Kristoffersson som får en ny teamkamrat i Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Johan Kristoffersson

Det blev en dramatisk avslutning på premiärsäsongen för elbilsmästerskapet Extreme E. I sista deltävlingen i England gjorde Kristoffersson och teamkompisen Molly Taylor precis vad som behövdes för att säkra den historiska första titeln till Rosberg X Racing.

Förra säsongen startade precis som i år i Saudiarabien. RXR vann den tävlingen efter en episk körning genom moln av damm signerad värmlänningen Kristoffersson. Då var konceptet helt nytt med minimala möjligheter till förberedelse.
- Den här gången har man mer förståelse för vad som förväntas av en. Vi har kört fem tävlingar, varav två på sand, i Saudi och Senegal, säger Johan.
En given erfarenhet från förra året var den enorma fördel en bra start gav, givet allt damm som rördes upp av bilarna.
- Starterna är viktiga och med det nya tävlingsformatet blir det ännu fler avgörande starter.

Förra året började tävlingarna med ett individuellt kval innan bilarna ställdes upp bredvid varandra från semifinalerna och framåt. Nu blir det heatkörning redan från början.
- Tror det passar oss bra, men första tävlingen gäller det att inte ta för stora risker.

Konkurrensen från de andra teamen lär inte bli mindre än förra året.
- Vi slutade ju på samma poäng som Loeb och Gutiérrez och de kommer att vara med nu igen.
Fjolårsfyrorna Catie Munnings och Timmy Hansen kör också vidare, liksom Carlos Sainz och Laia Sanz, vilka avslutade förra säsongen starkt. Rutinerade Nasser Al-Attiyah och Jutta Kleinschmidt utgör en ny utmanarduo.
- Dakar-vinnare båda två, påpekar Johan.

Johan å sin sida har en ny partner för året, fjolårstrean Mikaela Åhlin-Kottulinsky, då i par med Kevin Hansen.
- Spännande att få jobba med Mikaela. Jag känner ju till henne sedan tidigare och hon har dessutom erfarenhet från hela serien förra året, så jag tror det ska gå snabbt att komma igång med samarbetet. Dessutom är hon ju värmlänning… 

Årets premiär avgörs i Neom under lördag-söndag.
- Ska bli kul att få dra igång igen, avslutar Kristoffersson inför den långa resan från hemmet i Jössefors till öknen i Saudiarabien.