Jobbig avslutning i Extreme E

27/11/2022 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev snuvade på Extreme E-titeln. Rosberg X Racing-ekipaget fick aldrig riktigt chansen att försvara sin ledning. - Vi gjorde allt vi kunde, men den här gången gick det inte vår väg, konstaterar Johan.

Johan Kristoffersson

Det blev en underlig och frustrerande avslutning på Extreme E-säsongen i Uruguay för Kristoffersson och hans team. Faktum är att Johan och Mikaela inte fick fullfölja ett enda race under helgen. I Q1 rullade Mikaela Åhlin-Kottulinsky, vilket innebar reparationsarbete istället för en styrning för Kristoffersson. 

I andra kvalomgången tog Johan ledningen efter ett par tuffa inledande dueller, men det blev en kortvarig glädje. Kristoffersson blev påkörd bakifrån av Nasser al-Attiyah, vilken fick en bestraffning, men det hjälpte inte Rosberg X Racing som förpassades till crazy race istället för semifinalen.
- Inte vad vi hade hoppats på efter den starten på säsongen, men det är två struliga helger som har avslutat säsongen för oss. Så är det ibland, säger Johan. 

Där hamnade också de största titelkonkurrenterna, X44, och eftersom bara ett team går vidare från crazy race till finalen, så stod det klart att minst ett av toppteamen skulle missa slutuppgörelsen.
När de två andra teamen i täten, Acciona Sainz och Chip Ganassi, missade avancemang i sina semifinaler så blev uppgörelsen mellan X44 och RXR än mer avgörande.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky inledde i crazy race och var med i tätstriden, men efter både en och två smällar från konkurrenterna blev bilen näst intill okörbar. Åhlin-Kottulinsky haltade in i växlingszonen långt efter ledande X44. 

I det läget hade också X44 fem extra poäng från “traction challenge”- sträckan. Rosberg X Racing gav sig på en reparation av bilen för att kunna skicka ut Kristoffersson till ett försök att erövra de poängen. Under den tiden dömdes man dock för att ha använt för många mekaniker i byteszonen, med en diskvalificering som följd.
Därmed var helgen över för RXR, men inte titelhoppet helt och hållet. För X44 gällde att komma sämst trea i finalen för att ta hem titeln, annars skulle Rosberg X Racing behålla sin tätposition. X44 kom visserligen i mål som fyra, men tog hem titeln ändå. Trean Andretti United hade överskridit hastighetsbegränsningen i växlingszonen, vilket innebar sju sekunders tidstillägg. Sébastien Loeb och Cristina Gutiérrez upp till tredje plats, vilket räckte för att peta bort fjolårsvinnarna RXR från mästartronen med 86 poäng mot 84.
- Det är ett tufft mästerskap och många team blir snabbare och snabbare. Vi tar av hatten för X44. De drog det längre strået den här gången. Stor respekt för det, säger Johan som också hyllar det egna teamet.
- Ett väldigt bra jobb. De har gett oss en perfekt bil hela året. Och bra kört av Mikaela, som ny i teamet. Superbra gjort.