FIA-besök i historisk tid

30/06/2022 by Morgan Carlsson

VM-premiären för den elektriska rallycrosseran väntar runt hörnet. Mitt i febril aktivitet fick Volkswagen Dealerteam BAUHAUS besök av tre representanter från Internationella Bilsportförbundet. - Det känns mycket hedrande att FIA hälsar på i vår verkstad när vi nu är på väg in i ett historiskt skifte inom motorsport, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Kristoffersson Motorsport

Ordinarie arbetstider är lagda åt sidan i spurten in mot premiären för World RX på Nürburgring i slutet av juli. Teamet räknar med att där ställa tre bilar på startlinjen. Den första är nästan färdig för test, den andra bra på gång och den tredje väntas anlända till verkstaden i Koppsäng utanför Arvika inom kort.
- Det här är det största projektet vi har gett oss på under mina drygt trettio år i branschen. Det går i princip dygnet runt nu. Vi kommer till och med att ha folk kvar i verkstaden när vi åker till Höljes, berättar Kristoffersson.

Ett nytt reglemente ska sjösättas, något som sällan sker utan barnsjukdomar. För att se hur teori omsätts i praktiken gjorde därför tre representanter för FIA en visit i KMS-verkstaden under veckan.
- Vi är glada att få komma ut och se hur situationen är på plats där bilarna byggs, säger Karl-Heinz Goldstein, som är teknisk rådgivare inom FIA.
Tillsammans med kollegan Iiro Palmi tog han chansen att göra ett besök på vägen upp till Höljes.
- Eftersom KMS är det team som är längst framme i sin process valde vi att börja här, berättar Palmi.

Fler team kan förvänta sig att få påhälsning.
- Det vore trevligt att besöka alla team, men det kommer nog inte att vara praktiskt möjligt att hinna med, säger Karl-Heinz Goldstein.

Besöket hade ett ömsesidigt syfte. Se och lära från båda håll.
- Vi är här för att se hur teamen tolkar reglementet och för att se att direktiven är tydliga nog för att vara begripliga. Vi vill säkerställa att vi “pratar samma språk”, säger Iiro Palmi.

Trots en pressad arbetssituation verkar ändå läget vara under kontroll hos Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.
- Jag hade förväntat mig fler frågor, säger Karl-Heinz Goldstein. Hittills har det bara handlat om ett par små detaljer som vi kunde svara på direkt.
Större frågor har tidigare behandlats med påverkan från deltagande team.
- RX1e-klassen är helt ny. Under tekniska arbetsgruppens möten hade teamen möjlighet att bidra till skapandet av ett nytt reglemente, berättar Goldstein.

Med under besöket i Arvika var också Valentin Ragot, som ansvarar för den elektriska säkerheten. Den delen är den sista som kan utvärderas.
- Det är mycket inom mitt område som jag inte har kunnat se än, men det jag har sett så här långt verkar bra. 

Vad är då förhoppningarna inför VM-premiären om några veckor?
- Att teamen hinner i ordning i tid, trots ganska lite tid för tester, och att vi får se bra och spännande race, säger Goldstein.
Iiro Palmi har en vision för rallycrossens framtid:
- Många pratar om att vi förlorar en dimension i och med ljudet, även om de här bilarna också kommer att ha ljud. Då behöver vi kompensera det, med ännu mer spektakulära prestationer på banan och professionella arrangemang, till exempel i form av duktiga speakers som skapar spänning med sitt kommenterande, säger Palmi och nämner Höljes som ett gott exempel på detta.

Tommy Kristoffersson ser också en intressant framtid för rallycross.
- De nya bilarna kommer att ha en enorm prestanda. Det kommer att gå undan och bli tuffa fajter.