Från VM-seger till STCC - Kristoffersson säsongsdebuterar

18/05/2017 by Zandra Björkholtz

Volkswagen Dealer Team åker till finska Alastaro för den andra STCC-deltävlingen med en förstärkt föraruppsättning och säsongsdebuterande Johan Kristoffersson är inspirerad. - Härligt att STCC har gått tillbaka till riktiga bilar och dessutom är det kul med en del nya namn i startlistan.

Kristoffersson kommer till tävlingen med självförtroendet på topp efter triumfen i rallycross-VM i Belgien. Nu ställer han om från en Polo till en Golf, från fyrhjulsdrivet till tvåhjulsdrivet och från grus till asfalt. STCC-bilen har han bara kört 20-talet varv på Mantorp. Istället har 28-åringen från Arvika fått ägna sig åt en hel del teori.

- Jag har nog aldrig testat en bil så lite, utan har istället försökt ta reda på all information jag kan.

Kristoffersson tar över den Golf GTI TCR som Fredrik Ekblom körde på Knutstorp. En problemfri överlämning, tror Johan.

- Jag vet hur han vill ha sin bil och han vet hur jag vill ha min. Det underlättar.

Pappa Tommy tror att Johan löser uppgiften på bästa sätt.

- Förberedelserna för Johan skulle ha kunnat vara bättre, men i racing har man mer tid på sig än i den mer explosiva rallycrossen, så jag tror att omställningen åt det här hållet är lättare.

På Knutstorp hade Volkswagen Dealer Team farten för att vara med ända uppe i toppen, men några dåliga starter betydde tappade poäng. Just den viktiga detaljen har Kristoffersson och stallkompisen Fredrik Blomstedt övat i Arvika under veckan.

- Vi har tränat en del starter, så det tror jag ska fungera bättre nu, säger Johan.

När Kristoffersson nu gör sin säsongsdebut får han tampas med en del gamla bekantingar som Robert Dahlgren och Daniel Haglöf, men också flera unga förare med grogrunden i Clio Cup och JTCC.

- Jag kan känna igen mig i det. Jag kom ju också upp via JTCC och jag tycker att de bilar vi har nu i STCC är ganska tacksamma att komma in i för unga förare. Jag tror att vi kommer att få se en del överraskande uppstickare här och var under säsongen.

En av de yngre förmågorna är stallkompisen i Volkswagen Dealer Team, Fredrik Blomstedt, som imponerade på Knutstorp med en andraplats på kvalet och en pallplacering redan första tävlingshelgen. Nu ser han fram emot att samarbeta med teamkompisarna Kristoffersson och Ekblom.

- Grymt för serien med så kända namn och bästa teampolarna för mig. De är jäkligt schysta och delar med sig av sin kunskap, säger Blomstedt, som har finsk mamma och därför känner lite extra för tävlingen i österled.

Totaltvåan Fredrik Ekblom får en ny chans nu när KMS har köpt in en tredje Golf GTI TCR och han bubblar av förväntningar.

- Fantastiskt! Nu kanske jag får en chans att gå hela vägen. Det blir flat out, lovar Ekblom inför tävlingen i Finland.

Tommy Kristoffersson fick följa första deltävlingen på distans, men nu finns stallchefen i KMS på plats för att coacha fram nya framgångar för sitt Volkswagen-gäng.

- Det tillkommer säkert en del duktiga finländare den här gången, men vårt mål är att vara med och fajtas där uppe, lovar Tommy.

Fler Volkswagen-team jagar också poäng på Alastaro Circuit. Lestrup Racing mönstrar Dennis Strandberg och Experion Racings Albin Wärnelöv.

- Vi hade bra speed på Knutstorp, men fick ingen riktig utdelning. Nu är vi hoppfulla igen, lovar stallchefen Fredrik Lestrup.

Ungefär samma känsla hade Micke Kågered Racing när man summerade första deltävlingen.  Andreas Ahlberg fick inte riktigt betalt för sin fart.

- I sista racet hade jag andra snabbaste varvtid när det inte var någon trafik, påpekar Ahlberg.

För honom var det kvalet som ställde till det.

- Vi skruvade bort oss när det började regna, medger Micke Kågered, som till skillnad från många andra är väl bekant med Alastaro.

- Jag känner till banan rakt fram i alla fall, har väl varit här en 20 gånger, men jag vet inget om kurvorna, avslutar dragracingprofilen med ett skratt.

 

SVT2 sänder STCC från Alastaro på lördag med start kl 13:30.