Kristoffersson till RallyX Nordic i Höljes

02/06/2020 by Morgan Carlsson

Äntligen är det klart med säsongspremiär i rallycross för Johan Kristoffersson! Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren kommer till start i RallyX Nordic som avgörs i Höljes första helgen i juli.- Jag känner att tävlingssuget kommer tillbaka direkt, säger en laddad Johan.

Johan Kristoffersson

Det har varit ett mycket speciellt år så här långt för dubble världsmästaren Kristoffersson. Först var det en lång process innan det blev klart att han skulle göra comeback i rallycross-VM. Därefter tog det helt stopp. Säsongspremiären blev inställd och hela tävlingskalendern reviderad, med stor osäkerhet som följd. I nuläget är Sveriges VM-tävling i Höljes uppsatt som första deltävling, i slutet av augusti. En mycket lång tävlingspaus för den annars så aktive Kristoffersson. Därför lockade möjligheten att köra premiären i nordiska mästerskapet.
- Kul att få köra en tävlingsbil igen och känna av tävlingsnerven. Det har varit ett långt uppehåll och inte minst för teamets skull är det bra att komma ut på tävling.

Sysslolös har han ändå inte varit.
- Inte så att jag sitter hemma vid simulatorn hela dagarna. Det är hela tiden en massa andra saker att jobba med i vardagslunken, så när jag går hemma tänker jag inte så mycket på saknaden av tävlingar.

Fysisk träning, några rundor gokart mot Ole Christian Veiby och ett spontaninhopp i en lites-bil på Höljes-banan kan Johan summera från de senaste veckorna. Däremot har det inte blivit några Supercar-tester än i år, men det ska det bli ändring på inför RallyX Nordic.
- Ett par testdagar hoppas jag på, men i Höljes får inte vi ordinarie VM-förare testa, så det blir hemma på Westom-banan eller någon annanstans.

Johan kommer inte att köra VM-bilen från Volkswagen Motorsport i Tyskland, av ett par olika skäl.
- För det första så har vi ett begränsat antal kilometer vi kan köra med den, så vi sparar på VM-bilen. Och ett annat skäl är att vi vill ut och testa med den bilen som Sondre Evjen ska köra i EM.

Det är alltså mästerskapsbilen från 2015 och 2016, en Volkswagen Polo GTI RX KMS, som Kristoffersson kommer till start med i Höljes, inför tomma läktare. Saknaden av publik är förstås inget han jublar över, men väljer ändå att se det positiva i situationen.
- Riktigt kul att det ändå går att få till en tävling. En stor eloge till alla som har dragit ett tungt lass. Det är ett stort jobb som har lagts ner för att få det här att gå i lås.

Tävlingarna, som avgörs från torsdag 2 juli till söndag 5 juli, kommer att live-sändas med stor uppbackning.

Kristoffersson har än så länge inte något grepp om vilka motståndare han får.
- Ingen aning, men jag hoppas på bra konkurrens så att vi får ett rejält test mot starkt motstånd.

Och sedan gäller det bara att hålla avstånd till konkurrenterna, i dubbel bemärkelse…