Fria tyglar för Volkswagen-förarna

10/08/2017 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson kommer med tredje raka segern i rallycross-VM i bagaget när han nu byter till sin Volkswagen Golf GTI TCR för att ta sig an racingeliten i STCC på Gelleråsen i Karlskoga. - Jag har ett klart mål med helgen och det är att komma upp i mästerskapsledning, men jag måste få till det riktigt bra för att kunna ta in tolv poäng, säger Kristoffersson.

Robert Dahlgren toppar individuella mästerskapet med 215 poäng med Johan Kristoffersson som tvåa på 203. Med den framgångsvåg Johan upplever tillsammans med Volkswagen har han alla förutsättningar att krympa avståndet ytterligare.

- Jag är inne i ett flow och det är klart att det är roligare att hålla på när det går bra.

Helgens tävling går på det som i racingsammanhang är Johans hemmabana. Efter att ha rest drygt 500 mil västerut för tävlingen i Kanada behöver han nu bara ta bilen 15 mil österut.

- Ska jag vara ärlig så känns väl de flesta racingbanorna i Sverige som hemma, men det är en rolig bana, lite halvsvår och ganska ojämn på sina ställen. Det gäller att ha en bil som bromsar bra där, säger Kristoffersson som i förra årets race tappade ett hjul när han låg i ledning.

För Johan är det sista framträdandet i årets STCC. De två återstående deltävlingarna krockar med jakten på VM-guldet i rallycross och därmed är det förstås osannolikt att Kristoffersson ska kunna konkurrera om titeln. I Volkswagen Dealer Team är det snarare Fredrik Ekblom som får stå för de individuella guldförhoppningarna. Ekblom ligger just nu trea på 183 poäng inför det som också är hans hemmatävling.

- Alltid kul att köra på Gelleråsen. Jag har ingen koll på statistik och sånt, men jag vet att jag har vunnit en hel del där, säger Ekblom som segrade i sitt senaste framträdande i Kanonloppet, 2015.

Ekblom hade slagläge för att gå ända upp i rygg på Robert Dahlgren nere på Falkenberg, men en olycklig punktering i sista racet satte stopp för de förhoppningarna.

- Vi hade varit bara fyra poäng efter utan den punkan, säger Ekblom och konstaterar vidare att Dahlgren sluppit såna fadäser under säsongen.

- Han har haft en bra resa hittills, men kan inte förvänta sig att få det så ända in i mål.

Tre KMS-riggade Golf GTI TCR förväntas sätta hård press på mästerskapsledaren, men för Fredrik Ekblom är det också en kamp mot de egna teamkompisarna eftersom stallchefen Tommy Kristoffersson inte har gett några order för att bädda för Ekblom.

- Vi har kört för seger i varje enskilt race och förarna har fått åka fritt. Det är fullt skaft hela tiden och man får blunda när de ska in i första sväng allihop. Vi har vunnit nio av tolv race och även om vi inte leder förarmästerskapet så har vi fått mycket fokus på oss och en bra presentation av varumärket. Jag skulle inte ha velat gjort på något annat sätt, säger Tommy Kristoffersson, som förstås ändå har förhoppningar om att teamet ska kunna hämta in Dahlgrens försprång.

- Freddan gillar Karlskoga och har mindre vikt i lådan är Dahlgren. Det vore bra om han kunde göra en stark helg med tanke på fortsättningen.

På fjärde plats i sammandraget jagar Volkswagen Dealer Teams tredje starka länk, Fredrik Blomstedt, nykomlingen som har slagit STCC-Sverige med häpnad.

- Årets överraskning alla kategorier! Tillsammans med sin mentor Edward Sandström och övriga teamet så har han gjort ett mycket bra jobb, berömmer Tommy Kristoffersson.

På Falkenberg tog Blomstedt sin första pole position och vann sedan även sitt första STCC-race i karriären. Tyvärr slutade helgen efter punktering och en våldsam krasch in i räcket i andra racet.

- Den har jag lagt bakom mig. Jag fick ändå till helheten bra med både kval och race och ska försöka fortsätta hålla mig på topp tre. Ett trippelpodium kan vara ett mål den här helgen, säger Blomstedt som aldrig tidigare har satt sin fot på Gelleråsen-banan.

- Jag har tittat på en hel del video och tycker att det är lite gokart-känsla över den. Det tror jag ska passa mig bra, säger Blomstedt vars Volkswagen Golf GTI TCR har fått en grundlig översyn efter kraschen.

- Vi fick sätta bilen i riktbänk, men pojkarna i teamet är duktiga och tog tag i det direkt innan de gick på semester, så det är inga problem, rapporterar Tommy Kristoffersson.

 

STCC från Karlskoga inleds med ett test på fredag kväll. På lördag blir det ytterligare ett test samt kval medan tävlingsracen går på söndag. STCC sänds i SVT 1 och på SVT Play på söndag från kl 13:30.