Nils Andersson klar för KMS

14/04/2021 by Morgan Carlsson

Nils Andersson är redo för sin andra säsong i rallycrossens Supercar Lites. I år kommer han att jaga segrar för Kristoffersson Motorsport. - Jag vill ta nästa steg i karriären. Och hur gör man för att vinna? Jo, man kör för teamet som är bäst på att vinna, säger 21-åringen från Arvika.

Nils Andersson

För Nils Andersson är det som att komma ”hem”. KMS är teamet där han mer eller mindre har växt upp, men hittills aldrig har kört för. Pappa Per jobbade under några år för det Arvika-baserade teamet och Nils har under hela sin uppväxt varit en flitig besökare i verkstaden i Koppsäng.
- Och de senaste åren har Johan varit min mentor. Nu får jag chansen att jobba ännu närmare honom och ta hjälp av teamets fantastiska mekaniker.
Andersson har dessutom gjort en del mediejobb åt trefaldige världsmästaren Kristoffersson, så visst känns det naturligt att han nu även kommer att representera teamet i sin egen karriär.

Satsningen 2021 har han tagit till en helt ny nivå.
- Den största med marginal. Vi har gjort en jätteinsats på sponsorsidan, trots pandemin.

För Kristoffersson Motorsport är det debut i Lites-klassen och Tommy Kristoffersson har dessutom tagit en andra förare under sina erfarna vingar: 18-årige stockholmaren Gustav Bergström, nybörjare som kommer att göra sin debut för Sveriges mest meriterade team. Bergström är för övrigt son till Ronnie Bergström, ingenjör hos KMS under många succéår i STCC.
- För oss är det lite av ett mellanår, men vi har ändå en hög personalstyrka, så det här ligger rätt i tiden för oss. Vi ska ge våra två förare bästa möjliga förutsättningar, lovar Tommy.

Teamchefen har förstås olika förväntningar på sina adepter.
- Gustav har givetvis allt att lära, men vid det enda testet vi har kört så här långt såg det lovande ut. Det ska bli spännande att följa hans utveckling. Kan vi ta oss till några finaler i år vore det toppen.
- Nils däremot är mogen att ta nästa steg. Ser vi bara till att han har en bra bil kommer han att slåss om segrar, säger Tommy, som låter Adam Trzonkowski få huvudansvaret för de båda Lites-bilarna.
- Adam är superseriös och längtar efter att få ta sig an det här uppdraget.

Nils Andersson kommer också att ha kvar Christian Claesson som sin racemekaniker. Andersson har köpt loss fjolårsbilen från sitt tidigare team, Daniel Thoréns TiK RX, och han uppskattar verkligen sin tidigare teamchefs samarbetsvilja.
-Thorén har varit jättebra för mig i min karriär och nu är det dags för att mig att ta ytterligare ett kliv.

Det kommer att bli full säsong i RallyX Nordic och SM, vilket innebär totalt nio deltävlingar fördelat på sex helger. I Nordic väntar premiär i Nysum, Danmark, 1-2 maj. Därefter bär det till Höljes, 13-16 maj, och sedan till Uleåborg i norra Finland 5-6 juni, samtliga dessa dubbeltävlingar.
- Doubleheader-formatet är intressant. Det ställer stora krav på förare och team, säger Andersson, som därefter ska köra två separata SM-tävlingar i Piteå och Västerås.

Särskilt ser han fram emot Nordic-avslutningen hemma på Westombanan i Arvika i mitten av augusti.
- Det är ju ändå något speciellt att få rulla i mål och ta hem mästerskapsguldet på hemmabanan, säger Nils med ett leende.
Riktigt så offensivt är nu inte målet satt för den tidigare crosskart-mästaren som slutade tolva under debutsäsongen i Lites-klassen.
-Förra säsongen var något av en berg- och dalbana. Tempot fanns där, men inte rutinen.

Nu hoppas den ingenjörsstuderande värmlänningen vända över marginalerna på sin sida med en jämnare prestation som följd.
- Ett race i taget och sikta på pallen i varje. Om det målet uppfylls kan jag vara med och slåss om mästerskapsguldet, men det kan förstås hända många saker längs vägen.

Att representera ett så framgångsrikt team som KMS ställer förstås också vissa krav, men Andersson är förberedd på den pressen:
- Ingen har högre förväntningar är jag själv har. Jag har aldrig tränat så hårt som i år, allt för att bli uthållig och orka prestera i svåra situationer.