Guldläge för Volkswagen Dealer Team

14/09/2017 by Morgan Carlsson

Volkswagen Dealer Team åker till STCC-avslutningen på Mantorp Park med ett självklart mål. - För vår del gäller det att bevaka vår förstaplats och säkra segern i teammästerskapet, säger stallchefen Tommy Kristoffersson, som även denna gång räknar in Fredrik Ekblom och Fredrik Blomstedt i förarbesättningen.

Den främsta ambitionen för Volkswagen Dealer Team, under den första säsongen med Golf GTI TCR-bilarna, har varit att bärga segern i teammästerskapet. Inför avslutningen är ledningen 41 poäng.

- Vi har velat visa att vi har den bästa bilen och att vi kan ställa upp med ett jämnt och bra lag. Vi försöker vinna så många enskilda race som möjligt och därmed försvara märkets färger, fortsätter Kristoffersson Motorsports starke man.

Individuellt har ingen av teamets förare lyfts fram särskilt, utan har fått göra upp fritt på banan. Bäst läge inför avslutningen har Fredrik Ekblom på andraplats, men förarmästerskapet ser ut att gå till Robert Dahlgren med en ledning på hela 76 poäng före Ekblom.

- Nu är avståndet kanske för stort, men är det nån som kan tappa en ledning är det Dahlgren. Han är ju inte känd för att hålla ihop det under finalhelgen, säger Tommy Kristoffersson med glimten i ögat.

Han fortsätter:

- Men i värsta fall har han väl en teamchef som är beredd att göra jobbet om det behövs, säger Tommy Kristoffersson med Daniel Haglöfs senaste manöver mot Ekblom i färskt minne.

Rutinerade Fredrik Ekblom har gjort många STCC-säsonger och dito avslutningar på Mantorp Park, men det här året känns lite speciellt.

- En unik säsong. Jag kom ju in sent i det här och skulle bara köra tre tävlingar till att börja med, men sedan blev det en till och nu har jag kört hela serien. Väldigt kul att få jobba med KMS igen och att få träffa gamla vänner på Volkswagen. Och ovanpå det har jag fått vara med och slåss om mästerskapstiteln, summerar närkingen.

Med Dahlgren till synes utom räckhåll får Ekblom sikta på att försöka ta sin 38:e raceseger i STCC-sammanhang och att öka på antalet pallplatser under säsongen, hittills 14 av 18 möjliga. Och så förstås vara med och bärga märkeslagguldet till Volkswagen.

- Jätteviktigt. Den titeln ska vi se till att få med oss, lovar Ekblom.

Då krävs det att också stallkompisen Fredrik Blomstedt levererar och han har dessutom ett individuellt poängsamlande att tänka på. Med 19 poäng går han ikapp Johan Kristoffersson, som inte tävlar den här helgen heller, och grejar därmed en bronsplats i mästerskapet under sin debutsäsong.

- Nu ska jag fixa ett trippelpodium, säkra någon pole, ta en racevinst och greja brons i totalen, slår en optimistisk Blomstedt fast.

Den 26-årige stockholmaren har imponerat stort under säsongen och har definitivt fått blodad tand för en fortsättning.

- Jag har utvecklats hela tiden och har kunnat ta för mig. Jag lärde mig mycket senast på Anderstorp och det tar jag med mig till Mantorp. Jag vill verkligen fortsätta med det här och siktar ännu högre nästa år, säger Volkswagen Dealer Team-föraren.

Den annalkande säsongsavslutningen öppnar också för en summering av STCC-säsongen 2017, den första med nya TCR-reglementet.

- Det har varit svårare än jag trodde, men vi har lärt oss massor. Jag vill gärna skicka ett särskilt tack till KMS-stallet som har hjälpt oss mycket med inställningar, säger Micke Kågered, debuterande stallchef i Sveriges främsta racingserie med sitt Kågered Racing Team.

Volkswagen Dealer Team/KMS har förstås mer racingrutin i sitt bagage, men kom ändå in i serien med andan i halsen i våras. Tommy Kristoffersson ser en STCC-serie som har börjat återhämtningen.

- Det är på rätt väg, med det bäst lämpade reglementet för en nationell racingserie. 20 bilar i startfältet och positivt med alla nya team. Lite förvånande att inte nykomlingarna har stuckit upp mer, men jag är övertygad om att alla kommer att åka hem och göra sin hemläxa inför nästa år, säger Tommy Kristoffersson.

 

STCC på Mantorp Park avgörs med test och kval på fredag samt race på lördag. SVT Play sänder kl 10:55-11:30 och SVT 2 kl 13:30-16:30.