Spännande veckor för Ole Christian

22/06/2014 by Morgan Carlsson

Det händer mycket i Ole Christian Veibys liv just nu. Volkswagen Dealer Teams yngste chaufför har precis fyllt 18 år. Dagen efter tog han körkort. Och inte minst: han har fått testa sin nya KMS-byggda VW Polo. - Den här bilen gör precis som jag vill, konstaterar Kongsvinger-gutten nöjt efter fyra testdagar.

 

Ole Christian dök upp i KMS-stallet under förra året, då han debuterade i Porsche Carrera Cup.

- Det var stort som 16-åring att få köra Porsche, medger han.

Att han hamnade där berodde egentligen på en långsiktig plan för rallykarriären. I Norge kunde han köra tävlingar i ungdomsklassen med sin Ford Fiesta, men något saknades.

- När vi tittade på tidigare norska rallychaufförer så hade ingen av dem varit bra på asfalt. Och i Norge finns bara ett asfaltrally. Man blir inte världsmästare på att åka ett sånt rally om året.

För att skaffa erfarenhet började Even Management snegla på svenska racingserier och då var det ganska naturligt att ta kontakt med Kristoffersson Motorsport.

- Egentligen för att jag skulle köra Clio Cup, men då tyckte Tommy att jag kunde prova en Porsche istället.

Ole Christian debuterade på Knutstorp och hittade snabbt tempot. Två tredjeplatser blev det som bäst under året vilket ledde till utmärkelsen som ’Årets Rookie’.

- Jag lärde mig mer än jag trodde. Fick jobba med duktiga ingenjörer i ett stort team, vilket var mycket utvecklande.

Inte nog med det. När Volkswagen Dealer Team inför årets säsong spetsade till sin satsning på rallycross valde man Ole Christian Veiby som Polo-pilot jämte Johan Kristoffersson.

- Vi har en plan för hur jag ska bli världens bästa rallychaufför, men nu är det all-in på rallycross.

Erbjudandet var helt enkelt för spännande för att tacka nej till.

- Det finns många som skulle ha kapat av sig ena benet för att få den sitsen jag har nu.

Rallycross är förstås också något som ligger i tiden för unga motorsporttalanger.

- För några år sedan var det mest gamla gubbar som höll på, men nu har det kommit många unga förare och teamen är professionella och seriösa.

Därmed inte sagt att rallykarriären har lagts på hyllan.

- För att bli världens bästa rallycrosschaufför tror jag man måste köra mer bil än vad vi har möjlighet till. Då behöver man nog åka rally också.

Målen är alltså högt ställda för 18-åringen från Kongsvinger. Den mentaliteten känns igen från många andra norska idrottsutövare och har kanske delvis sin förklaring i den fostran som elitsatsande sportutövare får på Norges Toppidrettsgymnas – NTG. Ole Christian gör sin utbildning hemma i Kongsvinger, har precis gått ut andra året på gymnasiet inom ekonomiska ämnen och ska ta studenten nästa år.

- Det finns fem sådana skolor i landet. En stor procent av de som tar OS-medaljer för Norge har gått på NTG, berättar Ole Christian.

Själv är han en lite udda fågel bland de cirka 100 eleverna i Kongsvinger. Fotboll, handboll, skytte, cykel och dans är inriktningarna som ingår i basutbudet, men det finns möjlighet även för andra idrottare att söka. Tack vare att förre motocrosstjärnan Roy Snellingen är sportchef både på NTG och inom Even Management gick det att sy ihop en särskild utbildning för Ole Christian.

- Roy är min tränare. Han har stor erfarenhet och har ju hjälpt bland andra Andreas Mikkelsen tidigare.

En hel del av den fysiska träningen sköter Veiby på egen hand, men ibland tar han ett pass med de andra eleverna – till exempel handbollstjejerna.

- Jag har hållit på med många idrotter tidigare, men handboll var det jag var bäst på.

Motorsportkarriären varvade igång med lite motocross och följdes av gokart samt crosskart, där han blev norsk mästare direkt i 125 cc-klassen. Under förra året inleddes rallykarriären och Ole Christian hör nu till föraruppsättningen i Even Management, företaget som pappa Erik har startat och driver.

Hittills under rallycross-säsongen har Ole Christian rattat KMS-teamets gamla Scirocco, men i Strängnäs på torsdag blir det tävlingsdebut med nya Polon. Lämpligt nog har stallet hunnit med hela fyra testdagar de senaste veckorna.

- Jag börjar komma in i bilen och få en god känsla för den. Den är lite mer ’twitchy’ än Sciroccon, inte så seg utan det händer med en gång när man vill göra något. Jag tror det blir bra. Pallplats är det som gäller i Strängnäs, säger Ole Christian som upplevde lite av ’kärlek vid första ögonkastet’ med den nya bekantskapen som har fått namnet Stella, efter familjens ena hund.

Efter SM-tävlingen i Härad är det Höljes som gäller, årets höjdpunkt förstås.

- Häftigt att få köra där inför kanske 30 000 åskådare. Jag både gruvar mig för och gläder mig åt min första VM-tävling.

Och att få göra den debuten i en nybyggd VW Polo med 600 hästar?

- Det är helt rått. När det brakar till, gröna ljuset tänds och det gäller att vara första man in i första svängen. Det är nog det bästa man kan göra med kläder på, ha-ha…

 

OLE CHRISTIAN VEIBY

Ålder: 18 år

Bor: I Kongsvinger med pappa Erik och mamma Inger. Storasyster Ida studerar till läkare i Budapest

Flickvän: Maren Rudberg

Lyssnar på: Allt. Nytt och gammalt, till och med dansband och country

Tittar på: Motorsport, nyheter

Läser: Skolböcker och så har det varit mycket teoriböcker för körkortet på sistone

Äter: Crispy Duck, men det får jag bara när jag vinner

Dricker: Smultrondryck

Vidskepelse: Måste alltid ha klockan jag fick efter kvalet på Falkenberg förra året