SM-ledaren Kristoffersson på ny mark

30/05/2019 by Morgan Carlsson

Rally-SM inleddes i slutet av januari med Bergslagsrallyt. Fyra månader senare är det äntligen dags för andra deltävlingen - klassiska South Swedish Rally - i Älmhults-trakten. För Johan Kristoffersson och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS handlar det om att försvara SM-ledningen.

Johan Kristoffersson

Kristoffersson vann vinterrallyt i Ludvika och leder R5-klassen före Patrik Flodin och Martin Berglund.
− Jag ser verkligen fram emot det här. Ska bli kul att utmana Flodin och Berglund på grus.

Just underlaget är Johans största utmaning. Som rallyförare generellt är han ganska oerfaren, på grus nästan nybörjare.
− Jag gjorde ett test före Rally Sörland, körde sedan den tävlingen i Norge och så har vi dessutom haft en testdag i Anttila. Jag hade naturligtvis önskat mer, men det har helt enkelt inte funnits tid, eftersom jag har haft mycket med WTCR senaste månaderna.

För stallchefen Tommy Kristoffersson har förberedelserna handlat om att fördela arbetsstyrkan mellan SM-rallyt och VM-tävlingen i Portugal.
− Det blir en större utmaning för oss att vara på två tävlingar samtidigt, men det är inspirerande och vi har kompetent personal på båda ställena, menar Kristoffersson, som hoppas på storpublik och en riktig folkfest längs de småländska vägarna.
South Swedish Rally blir en ny bekantskap för teamet.
− Sydsvenska är ju en riktig klassiker, med sin speciella vägkaraktär. Det blir tufft. De som har åkt där nere tidigare bör ha en fördel, tror Tommy.

För att möta den utmaningen gör perfektionisten Johan Kristoffersson som vanligt, förbereder sig minutiöst tillsammans med co-drivern Stig Rune Skjaermoen.
− Rallyt börjar inte på första specialsträckan utan redan första metern på recce. Det blir extra viktigt att skriva rätt noter. För mig blir också shakedown en viktig del för att komma tillbaka in i rallybubblan efter att ha kört mycket racing på sistone.

Världsmästaren i rallycross lyfter också fram Oliver Solberg, senaste helgens vinnare i EM-rallyt i Lettland i sina mentala förberedelser.
− Jag blir inspirerad av Oliver. Han visar att bra förberedelser betalar sig. Jag räknar med att vi också har gjort hemläxan, utifrån de förutsättningar vi har haft.

South Swedish Rally inleds med en sträcka på Millebygden Arena på fredag kväll och fortsätter sedan med tio fartsträckor på lördag. Först ut på vägen är just Johan Kristoffersson med sin Volkswagen Polo GTI R5, en ny erfarenhet.
− En bock i protokollet för det också. Jag har aldrig tidigare varit den som satt linjen på grus, men räknar med att göra lite som i Rally Sörland, ligga mitt på vägen och inte gena så mycket för att undvika stenar.