Kristoffersson siktar högt i rallyt

09/02/2020 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson kommer till start i sitt fjärde Rally Sweden. Förra året slutade han trea i sin klass och det finns ingen anledning att sikta lägre i år.

Johan Kristoffersson

—Det vore kul med en pallplats igen. Jag känner mig mer förberedd än inför tidigare svenskrallyn, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.

Sedan förra årets succé i WRC 2-klassen har värmlänningen byggt på sin rallyerfarenhet avsevärt med en full SM-serie, en VM-deltävling och utvecklat samspel med co-drivern Stig Rune Skjaermoen.
—Jag har lärt mig många nya grejer under året, inte minst genom VM-tävlingen i Finland.

Det uteblivna vintervädret har dock ställt till det inför Rally Sweden. Inställda tävlingar har begränsat utbudet till endast Sigdalsrallyt i Norge.
—Hade gärna fått vara fler. Det är något annat att köra tävling, men jag har försökt testa på ett mer tävlingsliknande sätt istället, berättar Kristoffersson efter två testdagar med sin Volkswagen Polo GTI R5 i Anttila i norra Värmland.
—Vi hade två jättebra dagar, verkligen! Varierande vägar med olika karaktär och underlag, både snabbt och långsamt.

Att vara väl förberedd på olika typer av underlag och förutsättningar kan bli avgörande i årets Rally Sweden. Blir det plusgrader, eller fryser det till?
—Det kan komma att svänga riktigt snabbt, kanske till och med så att det skiljer inne på sträckorna.

Kristoffersson tror inte att däcken kommer att bli något större problem i årets rally.
—Nej, det blir ganska enkelt att handskas med. Jag är mer orolig för att det blir djupa spår och att det drar upp sten på vägen före oss som kommer lite längre bak i fältet.

Dubble rallycrossvärldsmästaren har elva konkurrenter i WRC 3-klassen och kommer förstås att jämföra sina tider även med WRC 2-bilarna. Konkurrensen är tuff om att bli bästa R5-ekipage.
—På ren speed hänger jag nog med, men jag måste ha en hög lägstanivå också. Många av de andra håller på med det här hela tiden och har en helt annan rutin. Även om jag kan hänga med så behöver jag ligga nära gränsen. Marginalen finns inte att åka både fort och säkert om jag ska kunna matcha de bästa.

Och med mycket barmark i skogen kan ett misstag bli ödesdigert för möjligheterna att nå mållinjen på söndag.
—Förra året kunde man bli räddad av snöplogskanterna. Alla visste om det och körde därefter. Nu finns inte den räddningen, så det gäller att vara smart också.

Att rallyt har kapats från 300 km fartsträckor till 180 är inget som Johan hänger upp sig på.
—Att få ihop arton mil i den här väderleken är inte dåligt. Det kan bli riktigt bra. Och för mig är det ändå ett långt rally med tanke på att de SM-rallyn jag körde förra året var mellan nio och tolv mil.

Bland sträckorna som finns kvar i rallyt hyser Kristoffersson extra varma känslor för Hof-Finnskog.
—Där vann jag ifjol, trots att det är precis vid stugknuten hos Ole Christian, säger Johan med en passning till tidigare teamkompisen Veiby.

Hof-Finnskog på norska sidan är fredagens första sträcka med start 8:42, men Rally Sweden börjar redan på torsdag kväll på Färjestads travbana.