Oturlig avslutning för Johan

28/05/2022 by Morgan Carlsson

Det blev en actionfylld dag i tredje rundan av RallyX. Johan Kristoffersson ledde finalen in i sista kurvan, men fick nöja sig med en andraplats efter att ha drabbats av tekniska problem. - Så är det i den här branschen. Ibland har man turen med sig, ibland emot, konstaterar Johan, som ändå fick perfekt körträning inför större uppgifter.

Johan Kristoffersson Gustav Bergström

Vägen var inte spikrak fram till finalen på Kouvola Circuit heller för Kristoffersson. Visserligen snabbast i första kvalomgången, men med vissa problem med växlingen i starten.
Dessa problem fortsatte i andra omgången, där Johan fick nöja sig med tredje tid, men fortfarande i klar ledning totalt.
- Starterna var inte perfekta och i första startspåret är det ett gupp strax efter start, vilket gör det tufft att komma iväg.

I sista kvalomgången tappade Johan också i starten och hamnade mitt i fältet där han fick slåss för sina positioner. Till slut blev det sjätte tid i kvalomgången och det såg ut som Niclas Grönholm skulle nypa förstaplatsen totalt i kvalet. Philip Gehrman blev räddaren när han i sista heatet satte en tid som var två hundradelar bättre än Grönholms, vilket i sin tur betydde att Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren tog maximalt med poäng i kvalet.
- Det var ju bra. Jag är nöjd med tempot ute på banan. Och eftersom vi kämpade bakifrån så fick jag göra en del schysta omkörningar och jobba på jokerstrategin. Bra träning inför VM!

I semifinalen var Jere Kalliokoski snabb från ytterspår i främsta ledet. Johan fick glida in bakom, men en smart joker-strategi och ett perfekt utfört alternativspår av den fyrfaldige världsmästaren löste problemet. Bäst när det gäller som så många gånger förut. Kristoffersson nöp segern och en plats i pole position i finalen.

Därmed stod han också än en gång i det knepiga innerspåret.
- Jag visste att jag behövde en bra start och satsade på lågt startvarv, men den gick i källaren istället.

Thomas Bryntesson tog täten, men Kristoffersson gjorde ett tidigt joker-besök och med ett snabbt efterföljande varv var han uppe i ledning.
- Det kändes bra i ledningen efter tre varv och jag började fundera på att spara däck.
Men med ett och ett halvt varv kvar blev det tekniska problem som gjorde att Kristoffersson tappade hela sitt försprång.
- Jag försökte ta mig runt ändå, men det blev trångt i sista kurvan.

Bryntesson tryckte på bakifrån och flyttade ut Johan. Bryntesson var först i mål med Grönholm som tvåa och Johan trea. Domarna hade dock synpunkter på Bryntessons attack och gav segern till finländaren, vilket innebar andraplats för Johan.
- I Höljes var det jag som hade flyt och tog segern i sista kurvan. Nu hade jag marginalerna emot mig.

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, var nöjd med dagen, trots det snöpliga slutet.
- Det här är exakt vad vi behöver, täta heat och mycket rallycross-action, så som det kommer att bli i VM. 

Precis som i Höljes var han mycket nöjd med teamets insats.
- Vi har gjort precis det vi ska hela dagen. Visst var det upplagt för matchboll, men det som hände kan vi inte förbereda för och det drar inte ner betyget.

Även teamets andre förare, Gustav Bergström, imponerade. Han tog sin första heatseger i Supercar, kvalificerade sig till semifinalen som tolfte man och var bara en placering ifrån en finalplats.
- Väldigt bra! Så nyttigt för honom att få vinna sitt första heat och stabil körning hela vägen. Han har tagit stora steg idag, berömmer Tommy.
Gustav själv kunde förstås inte heller vara annat än nöjd.
- Roligt att få ta sig till semi. Det har gått framåt hela tiden, men det är fortfarande mycket att lära.