Johan vann dramatisk RallyX-premiär

14/05/2022 by Morgan Carlsson

Finalen i RallyX i Höljes bjöd på en riktig rackarrysare. Till slut stod ändå Johan Kristoffersson överst på prispallen, som så många gånger förut. - Jag tror inte någon behövde klaga på underhållningen i alla fall, konstaterar Kristoffersson efter en svettig final med drama både i början och slutet.

Johan Kristoffersson

Lördagens tävling började annars med ett svängigt kval för de båda Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-förarna. Kristoffersson inledde med en stabil andratid i första kvalomgången bakom Niclas Grönholm. I den andra omgången jagade han nämnde Grönholm och försökte ta sig förbi. Sammanstötningen drabbade Johan som tvingades bryta omgående.
- Jag ville och jag försökte, men det gick inte. Helt och hållet mitt eget fel, kommenterar Kristoffersson.

I tredje och sista kvalomgången tog han en gruvlig revansch. Kristoffersson tog starten med sin Volkswagen Polo GTI Supercar KMS och formligen flög fram, inte bara till heatseger utan också till snabbaste tiden i omgången med en marginal av drygt tre sekunder! Det betydde ett skutt uppåt i totalställningen och en slutlig fjärdeplats i kvalet, trots missödet i andra omgången.

Nils Anderssons debutdag i Supercar blev också aningen svängig. I första omgången kom han bara ett och ett halvt varv. I en duell med Philip Gehrman skadades höger del av framvagnen. I andra kvalet kom han i mål, men hade även där en del problem att brottas med. I sista kvalet hamnade Andersson i ett svårt läge i starten, men kämpade på.
- Kom inte riktigt rätt till att börja med, men sedan var varvtiderna bra, säger Andersson, som ändå tog sig vidare till semifinal.

Tre semifinaler följde och Kristoffersson startade i den första - och som han gjorde det. Med en näst intill perfekt start flög han förbi Niclas Grönholm.
- Det är sånt som behövs om man ska kunna vara med och slåss om det, konstaterar Johan.

För Nils tog dagen slut i och med semifinalen. En stabil insats slutade med en femteplats och en första dos erfarenhet av supercar att lägga i bagaget.
- Jag var här för att samla rutin och det har jag gjort också. Sedan är jag lite besviken ändå, hade hoppats på lite mer, men när jag går och lägger mig ikväll kommer jag att tycka att jag hade en rolig dag. Nu är debuten gjord och det var fränt.

Till finalen fick Andersson nöja sig med en plats på läktaren, men han kunde där njuta av underhållningen från stallkompisen Kristoffersson.
Den fyrfaldige världsmästaren fick en riktigt bra start och såg ut att ta täten.
- Men jag missade ett par växlar och tappade lite mark, vilket bjöd in de andra igen.
Sondre Evjen fick en tryckare och tryckte i sin tur ut Johan en bit i sandfållan, men Kristoffersson orkade hålla emot och var ändå först ut genom en kaotisk förstasväng.
Och värre skulle det bli. Visserligen såg Johan ut att gå mot en bekväm seger, men bakifrån närmade sig Anton Marklund, en Marklund som hade tagit jokerslingan redan på första varvet.
- Men det fick inte jag reda på. Jag hörde att jag hade fyra sekunder till godo på närmaste som hade varit inne i jokern. Det visade sig att det var mycket mindre, berättar Johan.

Den som ska hålla koll på sådant är spottern - och teamchefen - Tommy Kristoffersson. Han förklarar:
- Det dammade så fruktansvärt, så från vår position och med all kalabalik som blev i första sväng så kunde vi helt enkelt inte se vem som hade jokrat. Därför fick inte Johan den information han skulle ha.
När Kristoffersson gav sig in i jokern på sista varvet trodde han att han skulle komma ut i ledning.
- Jag laddade normalt in i jokern och tänkte att det skulle vara lugnt, men på väg ut fick jag höra att det var tight. Det var en överraskning.
Marklund tog sig förbi och såg ut att hålla undan - ända fram till sista hoppet och målsvängen.
- Då såg jag att hans styrarm gick sönder i landningen och tänkte att jag fick prova en attack på insidan. Det var inte mycket marginal till banmarkeringen, men det gick, berättar Johan som smet förbi och tog segern med några tiondelars marginal.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen summerar första tävlingsdagen för säsongen:
- Det märktes på många att det var första tävlingen. Tiderna pendlade upp och ner, men det är precis därför vi ska vara ute på en sån här tävling. Att köra test är en sak, att tävla något helt annat. All-in-all en bra dag för oss där Johan visar att han är som bäst när det drar ihop sig till avgörande. Nils gör en absolut godkänd insats. Själv har han högre mål och det ska han ha, men jag hade inga högre förväntningar än så här på hans första tävling i en supercar, säger Tommy Kristoffersson avslutningsvis.
RallyX fortsätter med andra rundan under söndagen.