Små marginaler i Race of Champions

29/01/2023 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson tog sig inte till final i Race of Champions. I lagtävlingen blev det respass i semifinalen och i den individuella tävlingen tog det stopp mot blivande slutsegraren Mattias Ekström i kvartsfinalen. - Det är inte lätt. Alla är duktiga och det är väldigt små marginaler, sammanfattar Johan.

Johan Kristoffersson

I lördagens nationstävling vid Pite Havsbad hade Sverige en mycket stark laguppställning med Kristoffersson och Ekström. Team Sweden tog sig också förbi första hindret i form av Team Nordic med Tom Kristensen och Felix Rosenqvist. Tuffare blev det i nästa steg när far och son Solberg, Petter och Oliver, stod för motståndet. Båda svenskarna besegrade Petter, men Oliver tog sin match mot Mattias och därmed föll avgörandet i sista mötet, Johan mot Oliver. Kristoffersson hade råd att förlora med ett par sekunder och tog det därmed kanske lite för försiktigt.
- Så var det. Jag hade möjligheten där, men det var Olivers dag och han körde riktigt fort. Det får bli en liten läxa för mig att inte ha så stora säkerhetsmarginaler, säger Johan.
Team Norway fortsatte sedan fram mot slutsegern och upprepade därmed fjolårets bedrift.

På söndagen hade Kristoffersson chans till revansch i den individuella tävlingen och det började bra med klar seger mot Tanner Foust.
- Han gjorde några små missar som gjorde det lättare för mig. 

I kvartsfinalen väntade lördagens lagkompis Mattias Ekström.
- Både jag och Mattias var fruktansvärt revanschsugna, intygar Johan.
Den första rundan var oerhört jämn där Ekström knep segern med sex hundradelars marginal. Johan behövde därmed vinna andra racet och det med en större marginal än så. Tyvärr för Johans del blev inte valet av fordon det optimala i avgörandets stund.
- Om det var någon bil jag inte ville möta Mattias i så var det Polarisen, men det ingår också i det här konceptet, att man ska kunna bemästra alla typer av bilar. 

Ekström vann sedan även semi och final fram till sin fjärde titel i Race of Champions. Båda dagarna åkte alltså Johan ut mot de blivande slutsegrarna.
- Det är väl åtminstone någon sorts plåster på såren kanske. 

Efter fyra försök får värmlänningen hoppas på en ny chans att ta hem den individuella titeln nästa år.
- Jag måste se till att vinna ett mästerskap först, så att jag blir inbjuden igen. 

Race of Champions innebär inte bara tävling mot motorsportslegendarer från alla möjliga discipliner. Det är också ett tillfälle för stjärnfylld gemenskap.
- Det är väldigt mycket roligt som händer runt omkring. Det är inte ofta man får chansen att träffa så många gamla och nya vänner och utbyta erfarenheter.
En stor del av släkten hade Johan också med sig uppe i Piteå. Syster Jenny fick till exempel åka med Johan ute på banan.
- Kul att få bjuda syrran på en åktur, i den snabbaste bilen dessutom. Hon är helt orädd, så hon satt och skrattade hela tiden. 

För Johan väntar härnäst ett par uppgifter utanför bilen, som ingenjör åt Ole Christian Veiby, först i Rally Lima och därefter i slutmålet, Rally Sweden.
- Det är roligt, lite annorlunda och en annan utmaning för mig.