Full pott och utökad VM-ledning för mästerlige Kristoffersson

27/05/2018 by Morgan Carlsson

Regerande världsmästaren Johan Kristoffersson visade mästarklass när han tog hem segern i den första VM-rallycrossen någonsin på klassiska Silverstone i England. Det var Kristofferssons tredje seger på fyra försök den här säsongen, vilket innebär utökad VM-ledning och fortsatt förstaplats för PSRX Volkswagen Sweden i teammästerskapet.

Helgen började annars som tidigare den här säsongen, med en tung lördag för Kristoffersson. Arvika-föraren noterade en fjärde och en sjätte plats i Q1 och Q2.

- Jag vet inte vad det är med mig och lördagar. Verkar som jag har blivit mer av en söndagsperson. Men det gör mig ingenting. Finalen är ju på söndag, säger Kristoffersson.

Till finaldagen hade VM-ledaren hittat farten i sin Volkswagen Polo R Supercar. 50 poäng vardera i Q3 och Q4 betydde 16 kvalpoäng och pole position i första semifinalen.

Där blev dramatiken desto större. Kristoffersson krokade ihop med stallkamraten Petter Solberg in mot första kurvan och brakade in i en däcktrave med bredsidan före och en rödflagg som följd.

- Redan före semifinalen hade jag problem med radion. Jag kunde inte höra spottern. Vi lyckades lösa det problemet, men det blev lite stressigt. Och när vi sedan kom till första kurvan stötte jag och Petter ihop och sedan bar det rakt in i barriären. Det var absolut inte vår plan!

Omstarten blev lugnare. Kristoffersson tog sig genom första svängen utan problem och kunde sedan kontrollerat ta hem semifinalen och säkra ytterligare sex poäng.

I finalen var Kristofferssons Polo R Supercar snabbast ut och efter en kontrollerad körning med en säker joker-runda på sista varvet säkrade regerande världsmästaren sin tredje seger på fyra deltävlingar i år – ett makalöst facit. Helgen inbringade dessutom maximala 30 VM-poäng.

- Vi hade lite jobb att göra före finalen, men jag har det bästa teamet i världen – de var fantastiska!

- Jag vet inte vad det var, men jag kände att jag inte hade den rätta farten under första halvan av racet och Andreas (Bakkerud) var precis bakom mig. På en del ställen var det riktigt halkig och jag var tvungen att köra mycket försiktigt och exakt.

Efter den dramatiska semifinalen och den efterföljande finalen därefter var det förstås med stor lättnad Kristoffersson klev högst upp på pallen.

- Som ni säkert förstår är jag lycklig nu. Det var en superstressig timme, men vi tog hem segern och plockade fina poäng till PSRX Volkswagen Sweden, vilket är det som betyder något, säger Johan och konstaterar att det kanske var den mest svårköpta av alla tretton delsegrar han har tagit i VM.

I VM-tabellen leder nu Kristoffersson på 105 poäng, fjorton före Sebastien Loeb och hela 22 före trean Andreas Bakkerud. Petter Solberg delar fjärdeplatsen med Mattias Ekström, efter att ha fått bryta den omstartade semin.

- Verkligen tufft att behöva bryta i semifinalen. Vi hade en riktigt snabb bil den här helgen, ledde efter första dagen och allt såg bra ut. Kollisionen med Johan var bara en sån där grej som händer, men det smärtar lite mer när det är med en teamkompis, konstaterar Solberg.

PSRX Volkswagen Sweden utökade också ledningen i teammästerskapet. Det Torsby-baserade teamet har nu 185 poäng, 22 fler än nya tvåan EKS Audi Sport. Team-chefen i PSRX Volkswagen Sweden, Pernilla Solberg, var förstås nöjd med det utfallet.

- Först och främst ett stort grattis till Johan! Vilken fantastisk final av honom. Det som hände mellan honom och Petter i semifinalen var riktigt olyckligt, men det är sånt som händer inom racing.

VM fortsätter om två veckor i norska Hell, där Johan Kristoffersson förra året tog en minnesvärd seger, trots en kraftigt skadad fot.