VM-ledande Kristoffersson jagar tionde segern på ett år

10/05/2018 by Morgan Carlsson

PSRX Volkswagen Sweden, med VM-ledande Johan Kristoffersson, återvänder kommande helg till banan där Johan och teamet tog sin första seger förra säsongen: Circuit Jules Tacheny i Belgien. Kristoffersson jagar viktoria nummer tio sedan den makalösa segerraden inleddes.

Johan Kristoffersson äntrar sin Volkswagen Polo R Supercar med skyhögt självförtroende efter en säsongsinledning av bästa märke – två segrar på två försök. I Portugal blev det ännu en triumf, trots att det dröjde länge innan saker och ting började falla på plats.

- En sak vi lärde oss i Portugal – och även i Barcelona – är hur viktigt det är att bara fokusera på vad vi själva gör. Vi blir inte påverkade av någon eller något. Hela tiden tittar vi på Petter och mig, på PSRX Volkswagen Sweden, vad vi kan göra och hur vi ska kunna bli bättre, påpekar Kristoffersson och fortsätter:

- Det är viktigt att behålla lugnet, hålla sig till planen och jobba på vår egen strategi. Problemet med förra rundan var det helt galna vädret. Men där visade vi att det här teamet inte drabbas av panik. Vi tar oss samman, producerar resultat och gör det genom att maximera vår egen insats.

Den erfarenheten tar gänget med sig till Belgien, där fjolårssegern också ska läggas till de positiva känslorna.

- Banan är fin, men inte min favorit. Det är ett trevligt ställe att tävla på och jag har definitivt trevliga minnen eftersom vi tog vår första seger där med vårt nya team.

Precis som i Portugal räknar Kristoffersson med att den tredje deltävlingen i årets rallycross-VM bjuder på en rejäl utmaning.

- Det är ett sånt ställe där man måste vara på tårna och snabbt kunna anpassa sig till nya förutsättningar, precis som i Portugal. Men banan är helt olik Montalegre och förhoppningsvis blir även vädret ett annat.

I Portugal fick Johan sällskap på prispallen av stallkamraten i PSRX Volkswagen Sweden, när Petter Solberg la beslag på tredjeplatsen. Solberg jagar sin första seger för säsongen, men då krävs det att han också rår på VM-ledaren.

- Det är ännu viktigare nu när han har gått förbi mig när det gäller antalet delsegrar i VM, elva mot tio, säger Solberg.

Han tillägger:

- Alla som känner mig vet hur mycket jag vill vinna, mer än någonting annat. Jag är verkligen glad för Johans skull när han står överst på prispallen, men jag känner mig också redo att kliva upp där nu. Jag har aldrig vunnit i Belgien, även om det var nära förra året. Men den här sporten handlar om de små detaljerna och det är vad vi jobbar på nu. Samtidigt är det tidigt på säsongen och inte läge att ta några stora risker.

Trots dubbla pallplatser i Portugal lovar teamchefen Pernilla Solberg att man inte har legat på latsidan sedan dess. Prestationen var inte på topp hela tiden.

- Efteråt utvärderade vi våra svagheter och var väldigt ärliga mot varandra. Sedan dess har teamet jobbat stenhårt och grabbarna har varit i kontakt med ingenjörerna hela tiden. Nu är vi redo att ta nästa kliv, säger Pernilla och hoppas att det också ska bli vädermässiga framsteg i Belgien.

- Visst, vi är PSRX Volkswagen Sweden och vi älskar snö, men nu har våren kommit och vi ser fram emot lite sol efter vinterbakslaget senast.

 

Förar-fakta

Johan Kristoffersson (Sve)

World RX-starter: 42

World RX-segrar: 11

World RX-titlar: 1

 

Petter Solberg (Nor)

World RX-starter: 51

World RX-segrar: 10

World RX-titlar: 2

 

World RX Belgien

Förra årets segrare: Johan Kristoffersson (Sve)

Snabbaste varv: Johan Kristoffersson (Sve) 38,074 s

Banlängd: 1,149 km

Asfalt/grus: 61%-39%