Perfekt slut på Kristofferssons historiska säsong

25/11/2018 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson avrundade sin otroliga säsong i rallycross-VM med att ta den elfte segern på tolv deltävlingar - en prestation av historiska mått. PSRX Volkswagen Sweden-föraren tog hem VM-guldet med hela 93 poängs marginal!

Trots att han säkrade titeln redan för flera veckor sedan var det en rörd världsmästare som summerade helgen och säsongen.
- Jag känner mig faktiskt riktigt känslosam. Titeln har sjunkit in lite grann och den här segern är ett underbart sätt att sluta den här fantastiska säsongen på.

Kristoffersson sade redan före tävlingen att det skulle vara viktigt att få avsluta med ytterligare en triumf i och det fanns förstås ingen anledning att tycka något annat efteråt.
- När man kommer till sista tävlingen för säsongen är det riktigt bra att få ta med sig en seger in i vintervilan. Man är bara så bra som senaste resultatet visar, så att få börja 2019 med en seger i ryggen är trevligt.

Det blev maximala 30 poäng för Kristoffersson i Kapstaden, för sjunde gången i år, men precis som flera gånger tidigare var det långt ifrån en spikrak väg till triumfen. Johan började tvärtom helgen på Killarney International Raceway på sämsta tänkbara sätt. En snurrning efter tekniska problem innebar sextonde plats i Q1. 

Kristoffersson kom tillbaka på det sätt som har kännetecknat hans säsong, med en stabil seger i Q2.

Inför söndagen låg Arvika-föraren tio poäng efter Sébastien Loeb, fortfarande långt ifrån den totala kvalsegern, men två nya mästerliga rundor skickade upp honom i topp efter Q4.
- En perfekt Q3. Bilen var bra och jag kunde ta i utan att göra misstag. Och efter Q4 var min fight back fullföljd, summerar Johan.

Med pole position i semifinal och final med sin Polo R Supercar blev det sedan en ganska odramatisk färd mot den elfte segern för säsongen - den nionde på raken. Och den siffran är speciell för Johan.
- Jag kommer ihåg när jag såg Sebastian Vettel vinna nio tävlngar på raken i slutet av formel 1-säsongen 2013 och att jag tänkte hur fantastisk den känslan måste vara, att nå så mycket framgång under en säsong. Och nu gjorde jag det också. Otroligt. Jag kommer aldrig att glömma den här säsongen. Så speciell.

Med en segerprocent på 92 under året går han till motorsporthistorien, den enda plumpen är tävlingen i Belgien där Sébastien Loeb vann.
- Lite frustrerande, men att jaga de där 100 procenten ger oss något att jobba på inför nästa år, säger Johan skämtsamt.

Naturligtvis delade Kristoffersson sin framgång med PSRX Volkswagen Sweden-teamet.
- Det här gänget är så speciellt. Allt jag har uppnått den här säsongen har varit tack vare allt jobb som alla har lagt ner.

Teamchefen Pernilla Solberg fick också dela glädjen med Johan, uppe på podiet.
- När vi har haft en sådan här säsong, där vi har vunnit alla race utom ett, så fanns det förstås bara ett sätt att ta farväl av 2018 och det var från toppen av prispallen, säger Pernilla, som hade en mycket stressig början på helgen, när teamets bilar höll på att bli fast i hamnen.
- Det var som en mardröm att komma till Kapstaden och inte veta om vi skulle få fram våra bilar. Skulle vädret vara på vår sida till sist?

Så blev det och helgen blev ännu en solskenshistoria för PSRX Volkswagen Sweden, som kan summera fyra VM-titlar på två säsonger.
- Det är otroligt att tänka sig att det här teamet inte ens fanns för två år sedan och nu har vi vunnit 19 av 24 race, summerar Pernilla.

Lite smolk i glädjebägaren blev det i form av Petter Solbergs avslutning. Trots bra fart under helgen och en plats i första ledet bredvid Johan i finalen så slutade tävlingen i moll när Petter blev stående.
- Det är ungefär så säsongen har varit för mig, säger Solberg, som summerar en femteplats i förarmästerskapet och redan blickar framåt.
- Jag vill att nästa år ska börja nästa vecka!

Supercar VM Sydafrika
1) Johan Kristoffersson
2) Mattias Ekström
3) Sébastien Loeb
4) Kevin Hansen
5) Petter Solberg
6) Timmy Hansen

 Förarmästerskapet slutställning
1) Kristoffersson 341 poäng
2) Ekström 248
3) Bakkerud 237
4) Loeb 229
5) Solberg 227

 Teammästerskapet slutställning
1) PSRX Volkswagen Sweden 586 poäng
2) EKS Audi Sport 485
3) Team Peugeot Total 421