Mästartiteln säkrad - men Kristoffersson har uppdrag kvar att utföra

13/10/2018 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson åker till Buxtehude i Tyskland som nybliven FIA World Rallycross-mästare, men trots guldtriumfen finns det uppdrag kvar på agendan: att säkra teammästerskapet för PSRX Volkswagen Sweden och att ta första pallplatsen någonsin på Estering.

Den klassiska rallycrossbanan sydväst om Hamburg har hittills inte bjudit på några framgångar för dubble världsmästaren.
- Tack för påminnelsen. Det är sant. Jag har aldrig ens stått på pallen där, så det måste vara huvudmålet för den här helgen, säger Johan.

Förra året kom den värmländske rattvirtuosen till Tyskland som nybliven världsmästare. Uppståndelsen hade varit enorm och fokuseringen blev inte som Johan ville ha den.
Även här gången har tävlingen i Buxtehude föregåtts av guldfirande.
-Det har varit lite galet sedan jag vann mästerskapet i USA, med mycket media och allmänt stort intresse. Trevligt, men nu längtar jag efter att få sätta mig i bilen och köra igen. Det är härligt att åka dit utan att känna pressen på mina axlar, men samtidigt är det en annan sorts press: vi vill ju vinna teammästerskapet också. Det vore fantastiskt att få göra det på Volkswagens hemmatävling i Tyskland.

PSRX Volkswagen Sweden har onekligen ett bra läge, med 79 poängs försprång i mästerskapet. Kristoffersson slänger också ett öga på förarmästerskapet och konstaterar att kampen om platserna bakom honom är stenhård och där vill han gärna assistera sin lagkompis Petter Solberg.
- Jag vill hjälpa Petter att säkra silvermedaljen. Han har varit en mycket bra chef och teamkompis i år och jag har en känsla av att han har något på gång inför Tysklands-racet. Petter är alltid supersnabb på den här banan.

Solberg jagar fortfarande sin första seger för året och i Buxtehude har han lyckats tidigare.
- Jag vann på den här banan 2014 och gillar den verkligen. Det är mycket grus och den är ganska teknisk. Vi har sett tidigare att den passar för våra Polo R Supercar-bilar, men den passar också för Audi-bilarna, säger Petter, som förra året tävlade på Estering med brutet nyckelben efter olyckan i Riga.
- Det var smärtfyllt, men resultatet blev bra och innebar ett riktigt lyft för mig, menar Petter.
Solberg har att hämta in två poäng på Mattias Ekström, men är samtidigt jagad av Andreas Bakkerud och Sébastien Loeb i kampen mellan fyra förare om två medaljplatser.
- En seger vore perfekt i jakten på silverplatsen. Jag vet att Ekström, Bakkerud och Loeb har bra fart på den här banan, men vi har också varit starka här.

På Estering kan mycket avgöras i den speciella och spektakulära första kurvan. Team-chefen i PSRX Volkswagen Sweden, Pernilla Solberg, förklarar:
- En av de helt avgörande faktorerna på den här banan är starten och kampen ner mot första svängen, en riktigt trång hårnål höger. Där har det hänt hur mycket som helst genom åren. Det finns ett uttryck som säger ”försöka få en fyrkantig bit att passa i ett runt hål”. Det är som första kurvan den här helgen!

Förarfakta
Johan Kristoffersson (Sve)
VM-starter: 50
VM-segrar: 18
VM-titlar: 2

Petter Solberg (Nor)
VM-starter: 59
VM-segrar: 10
VM-titlar: 2

 World RX Tyskland-fakta
Banlängd: 925 m
Asfalt/grus: 60 %/40%
Snabbaste varv:
Johan Kristoffersson (2017) 35,227 s