Utökad ledning för Kristoffersson

16/05/2021 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson bjöd på stor underhållning när han kämpade sig fram till en andraplats i fjärde rundan av RallyX Nordic. Kristoffersson ökar också ledningen i mästerskapstabellen. -Det är ju jättebra. Så sett kan jag inte önska mer, summerar Kristoffersson, som kämpade mot en del tekniska problem.

Johan Kristoffersson

Efter punkteringen i torsdagstävlingen, där han blev utslagen i semifinalen, var det förstås en revanschsugen Kristoffersson som rullade fram till start i lördagens kvalheat. Trots regnigt favoritväder blev det inte riktigt den framgång som han hade hoppats på. Starterna fungerade inte och Johan summerade två tredjeplatser, vilket också innebar tredjeplats totalt inför söndagens körning.
-Starterna var alldeles för dåliga och i rallycross är det den viktigaste detaljen, konstaterar Kristoffersson krasst.

Det fortsatte lite i samma stil i tredje och fjärde kvalrundan. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren hade problem med starterna, men han bjöd på effektiv joker-taktik och snygga omkörningar. Efter kvalet hade Johan ändå lyckats säkra en plats längst fram i andra semifinalen.
-Vi hade inga riktigt stora problem, men alldeles för många för att vi skulle kunna utmana VM-bilarna

Även i semifinalen fick han släppa ledningen till det VM-satsande Grönholm-teamets Krisztian Szabo, men på ett mästerligt sätt manövrerade sig den trefaldige världsmästaren fram till seger och en plats bredvid Niclas Grönholm i finalen.
-Jag har kört på mitt absolut yttersta och fått vrida ur allt jag kan.

Kristoffersson halkade efter en aning även i finalstarten, men gav sig – tvärtemot sina planer – direkt in i jokern.
-Jag ville inte det egentligen, men hade inget val när jag hamnade i det läge som jag gjorde.

Därifrån började han jakten på toppen med sin Volkswagen Polo GTI RX KMS. Omkörningen på Andreas Bakkerud hörde till de mer originella.
-Ja, den var annorlunda. Jag fick ”ta den på volley” kan man säga, men det löste sig, konstaterar 32-åringen från Arvika.
Väl förbi norrmannen fick Johan ett par varv på sig att jaga ikapp Niclas Grönholm, men det räckte inte riktigt hela vägen fram.

Kristofferssons andraplats betydde ändå ett ryck i mästerskapstabellen. Tidigare tvåan Sondre Evjen missade finalen, så Johan har nu en ledning på tretton poäng, 100 mot 87 för nye tvåan Fraser McConnell. Det var något som gladde Tommy Kristoffersson.
-Det får vi ta med som det positiva från den här helgen. Vi visste att vi skulle få det tufft mot VM-bilarna, men vi ska inte sticka under stolen med att vi har brottats med en del tekniska utmaningar, summerar stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.

RallyX Nordic fortsätter i norra Finland om tre veckor, på en bana som är ny för de allra flesta i startfältet.