Kristofferssons första SM-guld

09/08/2020 by Morgan Carlsson

Det blev en perfekt rallycrosshelg för Johan Kristoffersson hemma på Westombanan, med seger i RallyX Nordic, ett bärgat SM-guld och en härlig finalduell mot Oliver Eriksson. - Så roligt! Det är precis för såna här fighter man håller på med rallycross, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.

Johan Kristoffersson

Trots att Kristoffersson tog hem alla sex heat han körde under helgen, så var det ingen enkel resa till slutsegern. I första omgången på fredagen fick Johan starta längst ut med sin KMS-byggda Polo GTI RX.
- Femtespåret och med tävlingens två snabbaste utmanare på insidan. Det var egentligen nyckeln för resten av helgen att jag lyckades ta hem Q1.
Kristoffersson syftar på Oliver Eriksson och Fraser McConnell, där den senare bjöd på hårdast motstånd i den första kvalomgången. Den dubble världsmästaren fick plocka fram ett av sina allra mest avancerade vapen för att kunna tråckla sig förbi på insidan.
- Det är såna situationer som kan dyka upp även i VM, att man får en dålig lottning och måste jaga. Nu fick Johan jobba för det, menar stallchefen Tommy Kristoffersson, som därefter fick se sin son plocka hem även de tre följande kvalomgångarna efter ledning från start till mål.
- Allt har bara fungerat. Starterna har suttit perfekt, säger Johan.

31-åringen från Arvika intog pole position i första semifinalen och där blev det en ohotad seger.
- Ännu en bra start och därefter kunde jag bara ta det i mål i min egen takt.

Ett orosmoln under helgen var annars de punkteringar som Johan drog på sig efter det andra hoppet, både på den fria träningen och under söndagens warm up. Detta problem blev en viktig faktor även i finalen, men nu var det konkurrenten Oliver Eriksson som råkade illa ut.
I finalen gick Kristoffersson en rejäl kamp mot nämnde Eriksson efter en dramatisk första kurva. Johan hade innern, men gled ut lite, fick en liten tryckare bak, vilket öppnade spåret perfekt för Eriksson.
- Han gjorde en superbra förstasväng och smet upp på insidan. Därifrån var det bara för mig att försöka ligga så nära som möjligt för att sätta press på honom.
Den furiösa fighten pågick i tre varv, där båda förarna körde över stock och sten innan duellen fick ett snöpligt slut.
- Jag tog jokern och på varvet därefter fick Oliver punktering. Där dog den kampen kan man säga, men det var riktigt skoj så länge det varade, orytmiskt och tufft som en rallycrossfinal ska vara. Helt perfekt träning för mig inför det som komma skall, säger Johan med VM-premiären i Höljes i åtanke.

I och med framgången på Westombanan plockade Johan också hem sin första SM-titel i karriären och tog sig lite närmare i familjekampen, där pappa Tommy stoltserar med tre guld.
- Nu har jag ett i alla fall, och jag kan ju inte ta mer än ett per år, så man får väl börja någonstans, konstaterar Johan med ett leende.

Nöjd var han också med sin egen insats under helgen. Vid säsongspremiären i Höljes hade solen sina fläckar. Nu såg det vassare ut.
- Bättre och stabilare körning. I Höljes blev det några misstag som man inte får göra. Nu gjorde jag egentligen inte något. Att Oliver tog sig förbi i finalen var ingen miss utan mer en bra manöver av honom.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS flyttar härmed fokus till VM och teamchefen tar med sig bra känslor dit.
- Det här var en väldigt bra genomkörare för hela teamet. Killarna har gjort ett fantastiskt jobb med den bil vi nu ska lämna över till Sondre Evjen medan Johan byter till VM-bilen med början på testet i Strängnäs under torsdag och fredag, säger Tommy Kristoffersson som avslutningsvis också vill ge en eloge till hemmaklubben MK Team Westom och arrangören av RallyX Nordic.
- Jag vill verkligen framhålla alla funktionärer och deras ideella arbete så här i semestertider för att få till ett så snyggt arrangemang, med en bana som håller för tre dagars körning och med allt annat runt omkring.