Seger för Volkswagen och Ekblom i STCC-premiären

08/05/2017 by Zandra Björkholtz

Volkswagen bärgade fyra pallplatser i den första STCC-deltävlingen på Knutstorp och premiärdagen kröntes av Fredrik Ekbloms seger i det tredje och avslutande racet. - Jätteskönt. En av de skönare segrarna någonsin. Den satt långt inne, konstaterade Ekblom, som var tvåa i båda de första racen med sin Volkswagen Golf GTI TCR.

 

Årets STCC-säsong började med två Volkswagen Dealer Team-bilar längst fram i startfältet efter ett mycket lyckat Q1, Ekblom i pole position med Fredrik Blomstedt utanför. Men framme vid första kurvan var det Robert Dahlgren som var uppe i täten.

- Jag hann inte reagera förrän han var uppe jämsides. Min sämsta start för dagen, medgav Ekblom.

Just starterna var problemet för Volkswagen Dealer Team/KMS.

- Vi skulle ha kunnat vinna alla tre racen idag om det inte varit för starterna. Vi hade snabbaste varv i alla heat, men vi har helt enkelt inte haft tid att träna starter, påpekade Ekblom.

Närkingen tog en stabil andraplats i premiärracet efter att ha minskat avståndet till Dahlgren, men inte snabbt nog. I dagens andra försök startade han från tredje rutan och kom iväg på samma position. Efter att Ekblom passerat Tobias Brink började jakten på Dahlgren där framme. Den här gången kom Ekblom ikapp med flera varv kvar och hade säkert kunnat utmana.

En våldsam krasch mellan Ruben Kressner och Andreas Andersson ändrade dock förutsättningarna. Säkerhetsbilen kom ut och gav Dahlgren fri lejd in i mål.

- Pace car ända in i mål. Då blev det blykeps. Han skulle ha fått det hett om öronen annars, intygade Ekblom.

Fredrik Ekblom kunde ändå summera en fin comebackhelg i STCC som vikarie för Johan Kristoffersson. I sista racet visade han bakvingen på sin Volkswagen Golf GTI TCR för konkurrenterna och tog därmed sin 35:e delseger i STCC.

- Jättekul. Jag är tacksam att jag fick komma hit och köra för KMS och Volkswagen och jag är säker på att jag lämnar över en bra bil till Johan.

Bakom Ekblom gjorde stallkompisen, STCC-debuterande Fredrik Blomstedt, en övertygande insats. I premiärloppet bärgade han en tredjeplats. Blomstedt låg länge trea, men passerades av Daniel Haglöf på sista varvet. Haglöfs uppvaktning bedömdes dock som alltför hård och Blomstedt fick tillbaka sin tredjeplats i efterhand. Den manövern gjorde att han inte fick uppleva känslan av att kliva upp på den fysiska prispallen.

- Men Haglöf kom förbi med skumpan och bucklan efteråt. Det är inga hard feelings, kommenterade Blomstedt.

Även den 25-årige stockholmaren fick uppleva problemen med starterna, i det andra racet där han tappade mark och slutade sjua. Revansch blev det i avslutningsracet, där Blomstedt moget betade av glappet upp till Tobias Brink och på det sista varvet passerade för en slutlig fjärdeplats. Resultatraden 3-7-4 var han totalt sett nöjd med.

- Det blir 4,66 i snitt och jag har ju sagt att jag skulle vara topp fem, sa Blomstedt som också ligger femma totalt i mästerskapet efter första helgen.

Från sin position på Hockenheim Ring kunde stallchefen i Kristoffersson Motorsport, Tommy Kristoffersson, via tv och dator konstatera att debutanten skötte sig utmärkt.

- Absolut. En jätteöverraskning på kvalet och mycket imponerande sätt han hanterar första tävlingshelgen.

Och vikarierande Ekblom fick förstås också beröm från stallchefen.

- När man sätter in en reserv och han placerar sig 2-2-1 får man väl ändå säga att det är godkänt.

Kristoffersson gillade också det han såg av atmosfären på Knutstorp.

- Fantastiskt kul att se att svensk motorsport lever och att vi får vara en del av det med vårt varumärke Volkswagen.

För övriga Volkswagen-bilar blev det inga topplaceringar, även om farten fanns där. Dennis Strandberg i Lestrup Racing Team blev femtonde i första racet efter att han dömts för tjuvstart, slutade femma i andra och tvingades bryta det tredje på grund av en startsmäll.

Lestrup-anknutna Albin Wärnelöv, Experion Racing, summerade raden 12-9-9.

För Micke Kågered Racing var det också blandade resultat. Andreas Ahlberg slutade tia i första heatet, fick bryta efter en startincident i andra, men visade bra takter i avslutningsracet där han höll Mattias Andersson bakom sig och grejade en sjundeplats.

STCC fortsätter i finska Alastaro om två veckor.