Vasst motstånd för Johan i Kolsvarundan

15/08/2019 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson får en stenhård utmaning i Kolsvarundan. SM-rallyt erbjuder ett tufft startfält i R5-klassen. Värmlänningen behöver prestera i nivå med den imponerande insatsen i Rally Finland för att matcha några av Sveriges vassaste chaufförer.

Johan Kristoffersson

− Det kliar i kroppen. Så mycket ser jag fram emot den här tävlingen, säger en superladdad och förväntansfull Kristoffersson inför fjärde SM-rundan.

Kolsva MS har fått ihop ett startfält på över hundra bilar till lördagens tävling och i trimmat 4wd har topptrion Kristoffersson, Patrik Flodin och Mattias Monelius fått högkaratig konkurrens. Dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson och förra årets vinnare i South Swedish Rally, Fredrik Åhlin, spetsar till startfältet.
− Två dokumenterat duktiga chaufförer. Båda kommer säkert att vilja vara med och hugga om sträcksegrarna, tror Johan och får medhåll från stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson:
− Alla vet att PG åker fort och Åhlin är en underskattad och riktigt snabb förare, säger Tommy, som tycker att samlingen av toppförare är ett gott tecken för rally-SM.
− Väldigt bra! Ett högklassigt SM, det var dit vi ville komma när vi gav oss in i det här.

Tävlingsmänniskan Johan Kristoffersson triggas förstås av den utökade konkurrensen.
− Vi får se om de har tänkt åka ännu fortare än jag och Patrik har gjort hittills, säger Johan, som ligger tvåa i SM-sammandraget efter två segrar på tre tävlingar.
Kristoffersson har 60 poäng mot 74 för Flodin. Nollan från Sydsvenska kan han visserligen få räkna bort senare, men poäng i övriga tävlingar är att rekommendera.
− Det gäller att vara smart och ta bilen i mål. Alla poäng är viktiga.

I VM-rallyt i Finland visade 30-åringen från Arvika just den nödvändiga kylan. När konkurrenterna körde bort sig hanterade Kristoffersson balansen i sitt tempo och slutade på en imponerande tredjeplats i WRC 2. Mycket lärdom fick han som belöning.
− Framför allt när det gäller noggrannhet i noterna. Där upptäckte jag att det fattas ord och uttryck i instruktionerna som jag inte har fått med mig än. Nu blir det troligen lite mer tillbaka till det vi är vana från svenska tävlingar, även om jag inte har en aning om vilken karaktär det blir på vägarna den här gången, säger Johan som förbereder för en viktig recce på fredag.

Samtliga åtta sträckor körs på lördag, fyra stycken på förmiddagen och därefter samma loop igen på eftermiddagen, totalt drygt 12 mil fartsträckor.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS åker till tävlingscentrum i Köping med en pigg och fräsch Polo GTI R5.
− Det är ju en ganska ny bil, så det pågår ett ständigt utvecklingsarbete hos Volkswagen Motorsport samtidigt som vi själva hittar små saker att förbättra inom ramen för det vi får göra utifrån reglementet, säger Tommy Kristoffersson.

Det har varit febril verksamhet i verkstaden utanför Arvika sedan Finlands-resan. Även Johan och co-drivern Stig Rune Skjaermoen är delaktiga i arbetet, något som teamchef Kristoffersson tycker är viktigt.
− Alla är inblandade och bidrar till teamets utveckling. För att få alla att dra åt samma håll behövs en bra gemenskap och laganda.