Blomstedt övertygade men tungt för Ekblom

03/09/2017 by Morgan Carlsson

Fredrik Blomstedts första besök på Anderstorp Raceway slutade med två besök på prispallen och totalt 47 insamlade poäng i STCC-tabellen. - Det är jag nöjd med. Jag har lärt mig mycket den här helgen, summerade Volkswagen Dealer Team-föraren. För Fredrik Ekblom blev det också en pallplats, men totalt sett en tyngre helg.

STCC på Anderstorp bjöd på tuff och händelserik racing inför storpublik med Volkswagen Dealer Teams förare i hetluften. Fredrik Ekbloms uppdrag var att försöka minska avståndet till mästerskapsledande Robert Dahlgren och i första racet gjorde han just det genom att sluta på andra plats med Dahlgren som trea.

- Det var okej, tyckte Ekblom.

I andra racet laddade närkingen för att ta sig upp på tredjeplatsen, men Daniel Haglöf stängde vägen och såg till att förpassa Volkswagen-föraren ut på gräset, bort från topplaceringen och i praktiken också bort från chansen att sätta press på Dahlgren om mästerskapstiteln.

- Jättetråkigt. Han bad om ursäkt efteråt och sa att det var dåligt av honom. Jag håller med. Vad ska man säga? undrade Ekblom lätt uppgivet.

Haglöf fick 30 sekunders straff för incidenten, men det hjälpte inte Ekblom som slutade tolva. Volkswagen Dealer Teams stallchef Tommy Kristoffersson följde tävlingen från distans i rallycrossdepån i franska Lohéac och kommenterade:

- Vad andra gör kan vi inte påverka. Vi tar ansvar för våra bilar och vår egen prestation och mina chaufförer har fått uppdraget att köra fair and square.

Med Ekblom långt ner i fältet, utanför poängplats, var det istället teamkompisen Fredrik Blomstedt som försvarade Volkswagen Dealer Teams färger och med den äran. Blomstedt rattade in sin Golf GTI TCR på andra plats efter segrande Dahlgren.

Även i tredje racet fick Blomstedt kliva upp på pallen efter att ha utmanat Dahlgren om segern ända in på sista varvet och klarat av uppvaktningen från Daniel Haglöf bakom.

- Som helhet var sista racet det bästa. Jag lärde mig hur jag skulle försvara min position, berättade Blomstedt, som med sina två andraplatser nästan nådde målet med tre pallplaceringar under en och samma helg.

- Jag hade farten för topp tre också i första racet, men blev lite för het på gröten.

Fredrik Ekblom å sin sida avslutade dagen med en fjärdeplats och var totalt sett förstås inte nöjd med helgen.

- En besvikelse, dels det som hände i andra racet, men också att vi inte kunde åka fortare.

Med 76 poäng upp till Robert Dahlgren och 78 poäng kvar att köra om är det i praktiken klart att Ekblom får sikta in sig på andraplatsen i mästerskapet.

- Det är bara att ge honom bucklan, konstaterade Fredrik.

I teammästerskapet leder dock Volkswagen Dealer Team med 41 poäng inför avslutningen på Mantorp om två veckor.

- Det ska vi kunna ro hem.

Även Tommy Kristoffersson summerade helgen och blickade framåt.

- Blomstedt gör ett riktigt bra jobb med tanke på att han aldrig har varit på Anderstorp tidigare och Ekblom kan inte rå för det han råkar ut för. Målsättningen har hela tiden varit att vinna teammästerskapet och det hoppas jag att vi ska lyckas med.

Volkswagen Dealer Team leder teammästerskapet med 588 poäng mot 547 för PWR.