Kristoffersson upp till tredje plats i STCC-mästerskapet

17/06/2018 by Morgan Carlsson

Trots en jobbig helg på Scandinavian Raceway i Anderstorp avancerade Johan Kristoffersson till en tredjeplats i STCC:s förarmästerskap. Volkswagen Dealer Team BAUHAUS-föraren bärgade en fjärdeplats som bäst. Helgens enda pallplats för Volkswagen grejade Fredrik Ekblom genom att sluta trea i andra racet.

De långa raksträckorna var den stora utmaningen för Volkswagen-teamen när STCC drog in i Anderstorp för säsongens andra deltävling, men Johan Kristoffersson trotsade tyngdlagen när han ordnade fem kvalpoäng för snabbaste varv i Q2.
- Ett sånt varv gör man inte ofta. Att jag lyckades samla ihop till det är jag är mest nöjd med under helgen, sammanfattar Kristoffersson, som fick mycket beröm från stallchefen, pappa Tommy.
- Det var ett riktigt harakiri-varv, ett sånt man gör vart hundrade varv i bästa fall.

Tack vare det fick Johan starta i pole position i race 1.
- Jag stod på den blöta sidan och var lite orolig för det, men lyckades faktiskt göra en riktigt bra start.
Den långa flygrakan omöjliggjorde möjligheterna att försvara tätpositionen.
- Där passerade en efter en. Jag kör så fort jag kan men det finns inget att sätta emot.
Philip Morin vann racet. Kristoffersson fick nöja sig med femte plats och följdes av kollegorna i Golf GTI TCR, Andreas Wernersson, Lestrup Racing Team och WestCoast Racings Fredrik Ekblom.

I andra racet var det rutinerade Ekblom som var snabbast bland märkeskollegorna med en slutlig tredjeplats.
- Bra pace där. Vi ställde faktiskt om bilen helt och hållet till andra racet, berättar Ekblom, som inte hade någon lätt väg fram till pallen.
- Jag hamnade i bakvatten till en början, fastnade på yttern medan de andra passerade innanför. Men sedan gjorde jag några sjysta omkörningar och andra körde bort sig så det blev ganska bra till slut.
Ekblom ligger efter andra tävlingshelgen på sjätte plats med 43 ihoptjänade poäng.

Bäste VW-förare är Volkswagen Dealer Team BAUHAUS’ Johan Kristoffersson, som skrapade ihop 27 poäng och har 57 totalt. I andra racet fick Johan kämpa sig upp från tionde ruta, på grund av den omvända startordningen, och tog sig ända upp till fjärde plats.
- Det gäller att alltid ta de poäng man kan samla ihop efter förutsättningarna, konstaterar Johan och blickar fram mot nästa deltävling på Falkenberg i början av juli.
Tommy Kristoffersson är inne på samma resonemang.
- Vi är trots allt nöjda med vår insats. Vi plockade ut precis allt vi kunde ur bilarna.

Helt nöjd var han ändå inte med poängutdelningen för teamets juniorer. Hugo Nerman plockade två pinnar medan Nicklas Oscarsson blev utan.
- De var inblandade i för mycket stök och behöver lära sig att vara coolare under första varvet, men kapaciteten finns hos båda två, konstaterar Kristoffersson.

I teammästerskapet ligger Volkswagen Dealer Team BAUHAUS fortsatt på en andraplats medan Lestrup Racing Team är trea.

STCC förarmästerskap
1. Robert Dahlgren 73 poäng
2. Daniel Haglöf 61
3. Johan Kristoffersson 57
4. Andreas Wernersson 52
5. Philip Morin 48
6. Fredrik Ekblom 43

STCC teammästerskap
1. PWR Racing 134 poäng
2 Volkswagen Dealer Team BAUHAUS 71
3. Lestrup Racing Team 58