STCC – en perfekt plattform för biltillverkare och generalagenter

20/08/2011 by Per Andersson

0 comments

STCC har under många år förtjänstfullt byggts upp och är nu ett starkt varumärke med stor potential. Som nationellt mästerskap, i ett land av vår storlek är STCC unikt. Dagens startfält är som vi alla kan se av mycket god klass. Både inom landet i övriga motorsportsläger, samt i utlandet är man imponerade av vårt mästerskap

Som allt annat måste det vårdas, anpassas efter de förutsättningar som finns, samt givetvis seriöst utvecklas för att bli bättre. För oss alla med ett brinnande intresse för motorsport gäller det att ta fram de kreativa idéerna och föra fram dem. I grund och botten har vi alla samma målsättning, att köra racerbil och bedriva motorsport på så hög nivå som möjligt i Sverige. Att vi har många kreativa entreprenörer råder inget tvivel om, det bevisas bäst av den fina serien vi tillsammans skapat och har idag. För att bevara och vidareutveckla produkten racing i Sverige bör vi fokusera på möjligheterna men framförallt inte glömma bort motorsportens egentliga syfte.

En fortsatt förankring hos biltillverkare och generalagenter är ett måste, där ligger grunden till allt tävlande med bil. Helt logiskt ligger också motorsporten hos de flesta ansedda biltillverkare under utvecklingsavdelningen. De stora biltillverkarna tar således hjälp av motorsporten för att driva utvecklingen framåt med en tydlig målsättning att verksamheten i slutändan skall gynna konsument av märkets standardbilar i originalversion. Ett tävlande utanför den ramen får anses vara ett tävlande för bara nöjets skull vilket saknar både status och legitimitet. Utmaningen för varje biltillverkare med ett nytt koncept är att med hjälp av motorsporten på bästa sätt vinna tid, engagemang och uppmärksamhet, därtill slutligen få ett kvitto på och visa upp hur konceptet står sig i konkurrensen. Flertalet märken såsom Audi, BMW, Citroën, Subaru mfl har dessutom med hjälp av motorsporten tagit rejäla kliv på marknaden imagemässigt  och försäljningsmässigt. Det faktumet ligger till grund varför man även i fortsättningen kommer att söka uppdragssökande duktiga team. Som team får vi då uppgiften att antingen utföra det direkta jobbet, som Volvo gjort med sitt E 85 projekt och som vi också gjort med vårt biogasprojekt för Volkswagen och E-ON:s räkning. Eller så ombesörjer teamen tävlandet på hemmaplan i marknadsstärkande syfte för sin respektive generalagent som tex. Chevrolet, Honda, BMW, SEAT, Alfa mfl. I årtionden har högsta status och något som man verkligen haft som mål varit ett fabrikskontrakt för såväl förare som team. Med tillverkare och generalagent nära involverat i motorsporten säkerställer det utan tvekan nivån och därmed också framtiden för svensk motorsport.

Vi står nu inför en möjlighet som många länder missunnsamt betraktar och avundas. STCC presenterar en tydlig och långsiktig plattform där vi erbjuds tävla med respektive generalagenters bilar. Man presenterar vidare intressanta nyheter med bl.a. annat race i Stockholm på Solvalla, något som efterstävats i åratal.  För att tillgodose och skapa access för så många generalagenter som möjligt, vilket i slutänden betyder så många team som möjligt, måste man vara välvilligt inställd till olikheter. Att öppna upp i stället för att begränsa är den enda rätta vägen vilket bjuder in generalagenter till en serie där de kan tävla med sina egna bilar. På marknaden strävar varje märke om att vara unika, så varför tro att alla vill se exakt lika ut på racerbanan. En mycket aktuell fråga är om biltillverkare verkligen kommer att sätta sitt namn på produkter som inte kommer från egen tillverkning och saknar sitt eget DNA. Det är också dags för många av våra generalagenter att ta till sig möjligheten i den starka plattform för nationellt tävlande som finns i Sverige. Det är dags att ansluta till de märken som under årtionden frontat sina bilar på racerbanan. I vårt land finns flertalet duktiga och kompetenta team som står redo att anta utmaningen.

Både som publik och motorintresserad vill man hålla på sitt märke, se därför mångfalden som en tillgång i stället för en begränsning då skapas möjligheter för fler generalagenter att passa in och tävla med sitt eget unika koncept.
Låt oss inte luras in i ett alternativ där bilindustrin inte tas omhand på rätt sätt utan missbrukas och kläs i en kostym som inte visar upp det man egentligen står för. Ta inte bort möjligheten för alla generalagenter att visa upp sina bilar med sina speciella egenskaper. Stäng inte dörren till de som verkligen tillför motorsporten dess drivkraft.  Mig veterligen finns ingen racingserie av någorlunda storlek som klarar sig utan en förankring och stöd från bilindustrin. Av vilken anledning skulle vi i Sverige vara först med att lyckas med den bedriften. Ett attraktivt mästerskap anpassat för generalagenter krävs för att säkerställa hög nivå på våra svenska racerbanor i framtiden.
Den dagen vi vinner ett lopp vill vi att respektive generalagent skall känna stolthet över märkets framgång på racerbanan och inte förläget skruva på sig och inte förmå sig att ta på sig äran av vinsten. Vi vill att killar och tjejer, gubbar och gummor skall var stolta över att ”mitt märke vann”.

Över tiden kommer det alltid att finnas team som för stunden har de bästa förutsättningarna. Det är utan tvekan positivt och jakten för att skapa de bästa förutsättningarna är det enda verktyget som kan driva motorsporten, mästerskapet och teamen framåt. Rättvisa har en förmåga att alltid användas för att skydda de svagaste men rättvisa är också att låta de som är duktiga och verkligen satsar vinna. Ett mästerskap där inte hårt arbete lönar sig är inget att eftersträva.

Tommy K.
 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.