Kristoffersson och Nerman försvarade sina positioner

08/07/2018 by Morgan Carlsson

Det blev blandad utdelning för Volkswagen Dealer Team BAUHAUS i Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana. Johan Kristoffersson behåller sin tredjeplats i seniormästerskapet efter en pallplats i första racet och han hade mer på gång när en punktering satte stopp för segerjakten i andra racet. Hugo Nerman leder fortsatt juniormästerskapet efter ett fint andra race, där han slutade femma och var snabbaste junior.

Helgen fick en dramatisk inledning när himlen öppnade sig precis till lördagens kval. Torkperioden upphörde tillfälligt och blötlade Falkenbergs motorbana, vilket förstås skapade chansartade förutsättningar.

- Vi hade tempo för pole på kvalet, men fick inte ut det sista av däcken, summerade teamchefen Tommy Kristoffersson.

Johan Kristoffersson fick nöja sig med tredje plats och tre kvalpoäng, medan Hugo Nerman kvalade in som sjua.

I första racet fick Kristoffersson en kanonstart från tredje rutan. Robert Dahlgren, i pole position missade totalt, men det fanns inte utrymme för Johan att smita förbi. Istället blev det en jakt bakom Andreas Wernersson, en kamp som Johan avgjorde med en snygg manöver i chikanen. Trots ett tappert försök gick det inte att komma ikapp Robert Dahlgren, men Johan var ändå nöjd med loppet och sin Golf GTI TCR.

- Roligt race. Jag hade bra pace och kände att det gick att jobba på bra med bilen, konstaterade Johan.

De båda andra förarna i Volkswagen Dealer Team BAUHAUS, Hugo Nerman och Nicklas Oscarsson, hade en egen kamp längre ner i fältet. Nerman tog trettonde plats före Oscarsson.

I andra racet hade Hugo Nerman bästa utgångsläget. Den omvända startordningen gav honom ruta nummer fyra, något som han tyvärr inte kunde utnyttja i starten.

- Den var katastrofal, men sedan körde jag upp mig med många fina omkörningar, konstaterade Nerman, som arbetade sig upp i fältet, och inte minst, försvarade sig mot värste JSM-konkurrenten Philip Morin.

Till sist blev det en femteplats för Nerman, hittills bästa resultatet i STCC-karriären.

- Jag vill ännu längre fram, men det kommer, lovade Nerman, som också fick beröm av chefen.

- Han har haft en lite stökig inledning, men nu körde han så som jag har föreställt mig att han ska göra. Det här är hans rätta nivå, menade Tommy Kristoffersson.

Nermans 25 poäng i JSM innebär också att han försvarar sin ledning i den klassen, totalt 113 poäng mot 101 för Philip Morin.

- Det är bra med tanke på det sämre kvalet jag hade, tyckte Nerman.

För Johan Kristoffersson blev det andra racet en riktig berg-och-dalbana. Från sin åttonde position jobbade han sig uppåt med hjälp av en del ögongodis för racingfantaster.

- Omkörningen av Micke Ohlsson var rejält hårig. Vi kom med fyrhjulssladd båda två, berättade Johan.

Kristofferson tog sig upp på andra plats och hade rejält häng på Mattias Andersson i täten.

- Jag körde absolut allt jag orkade!

Då kom punkteringen och det kunde ha slutat riktigt illa om det inte varit för Johans allround-kunskaper inom bilkörning.

- Det var väldigt nära. Hade jag inte haft handbromsen kunde det ha blivit en rejäl krasch in i räcket.

Punkteringsrisken i det varma vädret på Falkenbergs-banan var förstås välkänd sedan tidigare, men Tommy Kristoffersson kunde ändå inte klandra Volkswagen Dealer Team BAUHAUS-stjärnans satsning.

- Vi ligger där vi ligger i tabellen och har inget val. Vi måste satsa framåt.

Kristoffersson tycker också att man gjorde det som gick för att undvika punktering.

- Vi hade väldigt konservativa hjulinställningar, precis det som rekommenderas, men materialet räcker inte till.