Tre nya segrar för Volkswagen Dealer Team/KMS

09/07/2017 by Morgan Carlsson

Fredrik Blomstedt, Fredrik Ekblom och Johan Kristoffersson. Volkswagen Dealer Team fördelade segerpokalerna jämnt mellan sina tre rattvirtuoser vid STCC i Falkenberg. - Vi vinner alla race. Mer kan man inte begära, summerade stallchefen Tommy Kristoffersson efter tävlingen där teamet också drygade ut sin redan klara ledning i teammästerskapet.

Trots fem pallplatser av nio möjliga för Volkswagen Dealer Team så var det inte bara glädjeämnen under helgen i Halland.

Särskilt för Fredrik Blomstedt blev det en resa mellan himmel och helvete. Efter att under lördagen ha säkrat sin första pole position någonsin tog han sedan också sin första STCC-seger under söndagsförmiddagen. Blomstedt startade riktigt snabbt från sitt ytterspår och tog sig förbi stallkamraten Ekblom.

- Asgrym start, men jag var lite osäker precis före eftersom kopplingen började gå varm, berättade Blomstedt.

Från ledning rattade sedan stockholmaren sin Golf GTI TCR säkert fram till mållinjen, med två stallkamrater som skydd bakom.

- Jag hade hoppats på en pallplats, men att vinna hade jag verkligen inte väntat mig. Nu har jag fått till den helhet som jag har strävat efter, konstaterade en i det läget mycket lycklig Blomstedt.

Efter race två var känslorna också i svallning, men av en helt annan orsak. Ut på sista varvet låg han på fjärde plats, men brakade in i räcket i hög fart efter en punktering.

- Det var ingen pyspunka direkt, utan mer som att det exploderade.

Blomstedt klarade sig utan skador, men blev en dyrköpt erfarenhet rikare.

- Jag har nästan aldrig kraschat förut, och inte på det här sättet.

Där tog också race-helgen slut för Blomstedt. Bilen gick tyvärr inte att reparera i tid, men beröm fick han ändå av stallchefen Kristoffersson.

- En kanonhelg av Blomstedt. Han tar sin första pole och sin första racevinst.

I andra racet var det Fredrik Ekblom som tog över stafettpinnen på prispallens högsta steg. Blomstedt hade ledningen, men fick ett kast på bilen och utmanades över start- och målrakan av Johan Kristoffersson, som dock bromsade på sig och fick ta en sväng genom escape-vägen. Därmed passade Ekblom på att smita upp i en ledning som han sedan höll ända till mål.

- Himla skönt. Mina teamkamrater var lite för heta och då passade jag på, sammanfattade Ekblom efter sin 36:e STCC-seger.

Men även för närkingen blev det ett fall från himmel till helvete när det tredje racet skulle avgöras. I ledning med några varv kvar drabbades även Ekblom av en punktering.

- That’s racing, konstaterade Ekblom som summerade helgen med blandade känslor.

- Alltid underbart att komma till Halland, kul att få vinna ett race och samtidigt gå förbi Janne ”Flash” i antalet STCC-segrar.

- Men självklart är jag också superbesviken. Jag hade verkligen smak på mästerskapsledningen, men sekunderna senare sitter man i räcket, summerade Ekblom.

I det långa tredje-racet var det istället stallkamraten i Volkswagen Dealer Team/KMS, som tog över vinnarpositionen.

- Bitter sweet eftersom Fredrik försvann, konstaterade Johan Kristoffersson, men min bil var faktiskt som bäst i sista racet. Vi gjorde några ändringar för att avlasta vänster fram och det fungerade. Jag tyckte jag hade bra pace.

Med placeringsraden 2-4-1 blev också Kristoffersson helgens bäste poängplockare, trots 30 kilo extra vikt i lådan.

- Helt otroligt. Det trodde jag aldrig efter kvalet.

Fjärdeplatsen i andra racet sved ändå lite grann.

- Fjorton raka pallplatser, men nu sprack det, påpekade Johan som fram till dess hade stått på pallen i alla tävlingar i racing och rallycross sedan Barcelona i våras.

Pappa Tommy kunde ändå inte låta bli att imponeras av sonens framfart.

- Full straffvikt och ändå står han här som Västkustloppets totalsegrare som bästa poängplockare under helgen. Det är starkt.

Trots seger för Volkswagen Dealer Team i alla racen så utökade Robert Dahlgren ledningen i förarmästerskapet.

- Vi kör varje tävling individuellt. Om vi enbart hade kört för titeln så hade vi matchat på ett annat sätt, men jag har tre kompetenta chaufförer i teamet, som alla är riktiga vinnarskallar, och jag vill att de ska få köra för segern varje gång, förtydligade Tommy Kristoffersson.

Trots nya och hårdare däck blev det sammanfattningsvis många punkteringar på Falkenberg.

- Vi gjorde de tekniska inställningar vi kunde göra för att undvika det, men det hjälpte inte. Det här bör bli föremål för en intern diskussion inom STCC, tyckte Tommy Kristoffersson.