Juniorerna i fokus när STCC kommer till Gelleråsen - Nerman toppar JTCC

16/08/2018 by Morgan Carlsson

STCC går in på andra halvan av säsongen i och med helgens tävling på Gelleråsen i Karlskoga. Volkswagen Dealer Team BAUHAUS sätter fullt fokus på sina två juniorer: Hugo Nerman, som leder JTCC-mästerskapet och Nicklas Oscarsson, femma i juniortabellen. Stallchefen Tommy Kristoffersson vill att de unga adepterna plockar fram mer av sin kapacitet.

- Tempot finns där hos båda två, men det är inget snack om att vi hade ännu högre förväntningar och förhoppningar inför säsongen, säger Kristoffersson, krävande chef i Sveriges mest framgångsrika STCC-stall genom tiderna.
- Vi ställer alltid stora krav på förare som ska köra för oss.

Hugo Nerman leder alltså JSM-tabellen med sina 113 poäng, vilket är 22 poäng mer än tvåan Philip Morin. I den totala ställningen ligger den talangfulle 19-åringen från Helsingborg på nionde plats. För att det ska kunna bli avancemang krävs, inte minst, bättre starter.
- Det har varit mycket nytt med starterna. De är väldigt annorlunda jämfört med formel-bilen jag har kört tidigare, säger Hugo, som gjorde sin bästa insats för säsongen i andra racet på Falkenberg senast med en femteplats.
- Jag tycker att jag får upp helheten bättre och bättre. Det gäller att leverera varje varv och inte göra några misstag, sammanfattar Nerman, som den här veckan har börjat sitt nya liv som studerande på KTH i Stockholm, med inriktning industriell ekonomi.

Resan från huvudstaden till Karlskoga gör också Nicklas Oscarsson, som ännu väntar på sin första poäng i seniormästerskapet, något han självklart inte är nöjd med.
- En otroligt tung säsong så här långt. Farten har funnits där, men jag har inte kunnat knyta ihop säcken, säger en frustrerad Oscarsson.

På Gelleråsen är det dags för ett trendbrott för stockholmaren och Tommy Kristoffersson lovar full stöttning och välpreparerade Golf GTI TCR.
- Från teamets sida gör vi absolut allt vi kan för att förutsättningarna ska vara bästa möjliga, lovar Tommy.

STCC-säsongen har hittills varit jämn och oviss. Sex race har fått sex olika vinnare.
- Och då har inte jag tagit någon seger. Det tror jag inte det var många som hade tippat på förhand, säger Johan Kristoffersson, trea i mästerskapet.
Volkswagens världsmästare har dominerat rallycross-VM fullständigt under säsongen, med sex segrar på sju tävlingar, men har ingen förstaplats i STCC – ett osannolikt utfall.
- Jag kan inte göra mer än att plocka ut allt som finns i bilen. På Falkenberg åkte jag verkligen på toppen av min kapacitet, men materialet i den specifikationen vi har nu räckte inte till helt enkelt.

Pappa Tommy tycker inte att det är en rättvis situation.
- Johan är en oerhört kompetent chaufför. Det har han visat genom att vara på allra högsta nivå internationellt, där han möter förare i världsklass, som Petter Solberg, Sébastien Loeb och Mattias Ekström. På hemmaplan har han tidigare gått igenom en hel säsong obesegrad i Carrera Cup där alla tävlar på samma villkor.
Stallchefen resonerar vidare kring matchningen av stallets guldklimp.
- Han har en enorm vilja och är en dokumenterad vinnarskalle. Grunden till hans framgångar ser jag i inställningen till tävling. Den är unik och den måste man behandla med respekt.  Under hela Johans karriär har vi varit noggranna med att matcha honom klokt och valt de mästerskapen som passar honom, med bra sportsliga förutsättningar.
- STCC i rätt format är ett utmärkt nationellt mästerskap, som under många år varit grunden i vår verksamhet. På sikt tror jag TCR kommer att bli riktigt bra men innan man hittat rätt i BoP, det vill säga balanseringen och utjämningen av bilens prestanda, kanske det inte är det optimala mästerskapet för Johan.

STCC Gelleråsen

Fredag
17:30 – Test 1

Lördag
12:00 – Test 2
15:05 – Kval 1
15:30 – Kval 2

Söndag
09:00 – Warm up
12:50 – Race 1 (17 varv)
15:20 – Race 2 (17 varv)