Stolpe ut för Volkswagen i SM-finalen i rallycross

05/10/2013 by Zandra Björkholtz

0 comments

Anton Marklund var den Volkswagenförare som lyckades bäst när rallycross-SM avgjordes på Kinnekulle Ring. Norrlänningen slutade trea i huvudklassen Supercar där märkeskollegorna Johan Kristoffersson och Robin Larsson hade otur och fick nöja sig med fjärde och femte plats. Kristoffersson fick dubbelpunktering i kamp om segern och Larsson tvingades bryta redan i den första kurvan

 

Efter ett händelserikt kval stod Johan Kristoffersson i pole position när SM-medaljerna i SuperCar-klassen skulle fördelas. Andra startled delade Marklund och Larsson. Det såg ut att kunna bli en bra eftermiddag för Volkswagen…

 

Men redan i finalens första kurva blev det problem för Marklund och Larsson, som båda hamnade utanför banan. Marklund gick starta om från sista position medan det dessvärre var slutkört för Larsson.

 

– Jag fick hjälp av banan, bromsade stopp för att inte glida ut framför de andra och efter det fick jag inte igång bilen igen, konstaterade den 20-årige östgöten som för ett par veckor sedan blev EM-tvåa i TouringCar-klassen och som på Kinnekulle Ring debuterade i huvudklassen SuperCar.

 

Larsson körde en av två VW Scirocco för Volkswagen Dealer Team KMS.

 

– Det hade varit roligt att åtminstone få fullfölja finalen. I kvalet hängde jag ju med hyfsat tidsmässigt.

 

Johan Kristoffersson, även han Volkswagen Dealer Team KMS, kom ur den första kurvan bakom ledande Peter Hedström. Han satte press på den regerande mästaren, tog alternativspåret redan på det andra varvet och var på väg ikapp Hedström igen när han körde dubbelpunktering på den nya delen av banan som dessvärre inte höll för påfrestningarna.

 

– Det nya partiet var riktigt dåligt och jag kände direkt när jag kom ut på asfalten att jag hade punktering både fram och bak på vänster sida, berättar en nedstämd Kristoffersson, som fick släppa såväl Thomas Öhman som Anton Marklund före sig.

 

– Vi hade stolpe ut i dag. Om Johan inte kört punktering tror jag att han hade stått här som mästare nu. Efter en strulig inledning på dagen med motorbyte var han snabbast i den andra och tredje omgången och hade dessutom snabbaste varvtid i finalen, sa teamchefen Tommy Kristoffersson.

 

Kristoffersson och Larsson var självklart inte nöjda med sina placeringar. Anton Marklund, som kör VW Polo för Marklund Motorsport, var något gladare över bronsmedaljen. Men inte heller han hade någon enkel resa mot målet på ett höstruskigt Kinnekulle Ring.

 

Efter den struliga inledningen avancerade han i fältet, men över hoppet på det andra varvet gick mellandiffen i Polon sönder och den 500 hästar starka bilen blev bakhjulsdriven.

 

– Att köra den på våt bana under de förutsättningarna var inte lätt och min tanke i det läget var bara att puttra in i mål. Då fick jag besked om att bilen framför mig, som alltså var Johan Kristoffersson, hade dubbelpunktering och på det sista varvet lyckades jag köra om honom, berättar Marklund.

 

Även om SM-finalen i Västergötland kunde ha slutat bättre för Volkswagen forsätter märket sin satsning 2014. Svensk rallycross går en ljus framtid till mötes och nästa års satsning med klasserna SuperCar och SuperCar Lites i STCC-drivna Rallycross Supercar Scandinavia har väckte ett enormt stort intresse.

 

När Volkswagen offentliggjorde sitt omfattande engagemang för sporten i våras deklarerade man klart och tydligt att siktet var inställt på att tävla med Volkswagen Dealer Team KMS under STCC-flagg 2014.

 

Efter en den lyckade premiärsäsongen, som bland annat gav flera delsegrar i SM och en semifinalplats i den svenska EM-deltävlingen, blickar nu Volkswagen framåt.

 

– Detaljerna är inte klara ännu, men vi återkommer med många nyheter inom kort, hälsar Tommy Kristoffersson.

 

 

Resultat.

 

Rallycross-SM, Kinnekulle Ring, 5 oktober 2013

 

SuperCar.

 

1) Peter Hedström, Finnskoga MK, Skoda Fabia

 

2) Mats Öhman, Älvsbyns MS, Volvo S40

 

3) Anton Marklund, Bolidens MK, Volkswagen Polo

 

4) Johan Kristoffersson, MK Team Westom, Volkswagen Scirocco

 

5) Robin Larsson, Skene MS, Volkswagen Scirocco

 

6) Andreas Eriksson, MK Speed, Ford Fiesta


 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.