Stopp i semifinal för Kristoffersson i Tyskland

21/09/2014 by Zandra Björkholtz

Johan Kristofferson, Volkswagen Dealer Team KMS, avancerade till semifinal i VM-deltävlingen i rallycross i tyska Estering. Där blev det dessvärre stopp med motorbekymmer.

Volkswagen Dealer Team KMS åkte till Tyskland med förhoppningar om ett toppresultat. Att nå semifinal i den hårda VM-konkurrensen i huvudklassen Supercar är inte illa, men ändå var besvikelsen stor i teamet efteråt.

– Efter att Johan varit snabbast av alla i den fjärde och sista kvalomgången var vi ordentligt optimistiska inför semifinalen. Han låg fyra med goda chanser till finalavancemang när motor stannade på det tredje varvet, berättar teamchefen Tommy Kristoffersson.

Även i SM-finalen på Solvalla för två veckor sedan brottades teamet med tekniska bekymmer. Även då var det motorn som hindrade Johan från att avancera till final.

– Tråkigt. Vi vill ju så gärna vara med och fightas där uppe och alla i teamet lägger ner enormt mycket tid och energi för att vi ska lyckas. Även om det här är ett utvecklingsår för oss känns det bittert när tävlingarna slutar på det här sättet, säger Kristoffersson och tillägger:

– Men på sikt får vi försöka dra nytta av motgångarna. För varje grej som går sönder kommer vi närmare något som fungerar.

 

Även om slutet på VM-deltävlingen i Tyskland inte blev vad Johan Kristoffersson hade väntat sig hann han ändå visa prov på sin höga kapacitet. Höjdpunkten var givetvis kvaltriumfen i den fjärde omgången med vilken han säkrade en semifinalplats. Efter de fyra heatomgångarna var Kristoffersson sexa och bästa Volkswagenförare.

– Speeden finns där bara vi får åka, säger Johan, vars insats i kvalet räckte till tredje plats i den EM-deltävling som ingick i VM-racet på Estering-banan.

Med sig hem fick Johan dessutom en heatseger i den första kvalomgången, där han blev åttonde man totalt. I omgång två missade han starten och fick nöja sig med 15:e plats och i den tredje omgången blev han påkörd och tvingades linka i mål med såväl punktering som trasig drivaxel.

Tävlingen i Tyskland vanns av Petter Solberg, som därmed tog tredje raka segern i år. Segermarginalen var emellertid inte stor. Andraplacerade Mattias Ekström var nämligen bara 5 tusendelar efter över mållinjen.

Trea slutade Robin Larsson närmast följd av Pontus Tidemand, Toomas Heikkinen och Timmy Hansen.

Med tre tävlingar kvar av den första, historiska VM-säsongen toppar Solberg VM-tabellen (211 poäng) före Heikkinen (162) och Reinis Nitiss (158).