Stabil Veiby på VM-pallen

27/02/2022 by Morgan Carlsson

Det blev en minnesvärd kamp om segern i Rally Swedens WRC 2-klass. Regerande mästaren Andreas Mikkelsen vann till slut, men utmanades hela vägen av Kristoffersson Motorsports Ole Christian Veiby. - Vi gav allt vi hade, kommenterar en ändå nöjd Veiby efter andraplatsen.

Ole Christian Veiby 

Kongsvinger-föraren visade redan från start bra fart med KMS-teamets Volkswagen Polo GTI R5. Veiby och co-drivern Stig Rune Skjaermoen dominerade under de första sträckorna och såg länge ut att gå till första nattvilan i ledning. Ett litet stopp på fredagens sista sträcka tillät dock Mikkelsen att ta över täten.
- Olyckligt att vi fick ett motorstopp där och att det tog ett tag att komma igång igen, men vi nollställde och kämpade oss tillbaka, kommenterar Ole Christian.

Tvekampen fortsatte under lördagen, där de båda förarna turades om att vara snabbast. Inför söndagsetappen hade Mikkelsen knappa elva sekunders försprång.
- Vi skulle prova att sätta tryck på honom och det gjorde vi, säger Veiby.
På de två första av söndagens fyra sträckor plockade KMS-föraren in drygt hälften av försprånget och inför näst sista sträckan var avståndet endast 4,8 sekunder. På SS18 blev laddningen aningen för hård och Veiby tappade närmare sjutton sekunder.
- Vi fastnade i en snövall, en high speed-snurr. Sånt som händer på den nivån som vi körde.

Avslutande power stage blev en formalitet och Mikkelsen kunde till slut vinna med 23 sekunders marginal. Men det var en nöjd tvåa som summerade VM-tävlingen.
- Det har varit en fantastisk helg och fighten med Andreas den häftigaste någonsin. Det är ju ingen nobody jag har kämpat emot, säger Ole Christian.

Han öste också beröm över co-driver Skjaermoen, debuterande ingenjören Johan Kristoffersson samt hela KMS-teamet.
- En perfekt bil och ett fantastiskt jobb, inte bara i det här rallyt utan de två senaste månaderna, summerar Veiby och räknar där in flera framgångsrika tävlingar på norsk mark inför Rally Sweden.

Johan Kristoffersson utvärderade sin nya roll som ingenjör.
- Det var roligt, en hel del att göra måste jag säga, men det underlättar när så många i teamet har så mycket erfarenhet, säger Kristoffersson som var imponerad av sitt ekipage.
- Ett superjobb av Ole Christian och Stig Rune. De var de enda som bjöd upp till dans med Andreas i ett jämnt och högt tempo.

Även stallchefen för Kristoffersson Motorsport, Tommy Kristoffersson, var nöjd med helgen.
- Vi har förberett oss på bästa sätt i samspel med ett proffsigt upplägg från Even Management och är med i matchen ända in till mål. Tycker Ole Christian och Stig Rune gjorde helt rätt värderingar under hela resan, så vi måste vara nöjda med prestationen.