Stolt stallchef efter VM-titeln

25/11/2020 by Morgan Carlsson

Johan Kristofferssons tredje VM-guld är samtidigt det första för pappa Tommy i rollen som stallchef. - Jag känner en stor stolthet att vinna VM med vårt eget team, inte bara för prestationen på banan utan för hela vägen hit. Vi började på gräsrotsnivå en gång i tiden, säger Kristoffersson senior.

Johan Kristoffersson

I trettio år har Kristoffersson Motorsport levererat resultat på hög nivå, de senaste åren under namnet Volkswagen Dealerteam BAUHAUS. Den här säsongen har Johan Kristoffersson varit ensam förare. På grund av corona-restriktionerna har det också inneburit en ytterst begränsad personalstyrka.
- Vi är nog det minsta team som någonsin har vunnit ett mästerskap av den här kalibern, säger Tommy.
Det har medfört en stor påfrestning under tävlingshelgerna.
- Jag har aldrig varit med om en liknande belastning. Vissa helger åt grabbarna frukost och kom sedan inte till matbordet igen förrän efter finalen.
För att gå i land med uppgiften krävdes stor flexibilitet och brett kunnande, samt god vilja förstås.
- Vi har byggt ett team med bred kompetens för att klara av många arbetsområden. Alla har agerat helt prestigelöst. Våra ingenjörer har stundtals fått rycka in och röra i grytorna i köket medan någon annan har tvättat däck. Det har varit familjärt!
Kollektivet till trots vill Tommy ändå lyfta fram Johans roll i det hela.
- Man kan egentligen inte nog poängtera hans enorma arbete. Han har inte haft någon teamkompis att jämföra grafer med och däckreglementet kräver många rätta beslut.
Även om säsongen har sett problemfri ut så har det inte riktigt varit fallet.
- Vi har haft tekniska utmaningar längs vägen. Det har varit väldigt tufft, medger Tommy.
Kristoffersson tittar tillbaka och hittar såväl avgörande moment som minnesvärda höjdpunkter.
- Eftersom sex tävlingar var ett minimum för att mästerskapet skulle räknas så var Riga en extra viktig helg. Där satsade vi allt, tog hem segern på lördagen och säkrade viktiga poäng. Men eftersom det var tävling igen på söndagen så hann man inte glädjas. Därför var det först i Barcelona som den riktigt sköna känslan infann sig. Vi hade inte fått ut det bästa av materialet under tidigare söndagar och hade det tungt till en början, men vi gjorde en supervändning i semifinalen.
Det visade sig bli den sista tävlingen och stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS kan därmed rapportera ett VM-guld till teamets samarbetspartner.
- Utan vårt långvariga samarbete med Volkswagen och BAUHAUS hade det aldrig varit möjligt. Vi är oerhört tacksamma för deras trogna stöd och vi har bemödat oss om att leverera resultat.
Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige, är imponerad efter ännu en VM-titel:
- Det Johan Kristoffersson har gjort är helt unikt. Att som svensk bli världsmästare för tredje gången inom motorsport är hur stort som helst. Ett stort grattis till denna enastående prestation från oss och våra återförsäljare.
Även Johan Saxne, marknadschef på BAUHAUS Sverige, stämmer in i hyllningskören:
- BAUHAUS är väldigt stolta över vårt mångåriga samarbete med Johan Kristoffersson, som inte bara lett till tre världsmästartitlar tillsammans utan också ett långt och givande ambassadörskap inom Team BAUHAUS, där Johan är en fantastisk ambassadör för kommande motorstjärnor.